Решили сте да сготвите изискано ястие, спазвали сте рецептата стъпка по стъпка, с точните пропорции и всичко останало, но... Резултатът е далеч от очакваното. Звучи ли познато? Сигурни сме, че повечето от нас са изпадали в ситуация на подобна кулинарна фрустрация и затова ще ви дадем едно рамо с тези полезни съвети, публикувани от Bright Side, цитиран от obekti.bg
Ето какви са някои от най-често срещаните грешки в готвенето, които развалят любимите ни рецепти.

1. Претоварване на тигана
Ако искате месото да има хрупакава златиста коричка, оставете му пространство. Когато тиганът е препълнен, то просто ще се свари.

2. Готвене на месо в тефлонов тиган
Тиганите с незалепващо покритие се загряват по-малко: запазете ги за омлети и палачинки. Колкото до месото, гответе в тиган за скара или традиционен чугунен тиган.

3. Варене на макарони в неподсолена вода
Основно правило в приготвянето на макаронени изделия е да варите в подсолена вода. Липсата на сол в пастата не се оправя с никакъв сос. Ако не сте сигурни в пропорциите, придържайте се към следното: eдна супена лъжица сол на 300 грама паста.

4. Пържене в зехтин
При високи температури зехтинът губи хранителната си стойност и започва да прегаря, което може напълно да съсипе вкуса на храната. Запазете зехтина за салати и подправяне на готови ястия, а за пържене използвайте рафинирано слънчогледово олио.

5. Измерване на сухите съставки в чаша
Чашите съдържат различен обем течности и сухи продукти. Чаша с обем 200 ml не отмерва 200 грама брашно или захар. Печенето на сладкиши изисква абсолютно точни пропорции, затова използвайте специални кухненски мерителни уреди.

6. Недостатъчно нагорещен тиган
Добрите готвачи казват: „Ако мислите, че тиганът е вече е достатъчно горещ, изчакайте още две минути и тогава започвайте.“

7. Препържен чесън
Повечето рецепти изискват чесънът да се добави в края на готвенето или дори да се махне след 2-3 минути. Той съдържа много по-малко вода от всеки друг зеленчук и изгаря много бързо. Когато прегори, чесънът може да внесе доста неприятен аромат в ястието.

8. Готвене на замразено месо
Преди да готвите замразено месо, уверете се, че имате време да го размразите за няколко часа на стайна температура. Размразеното на стайна температура месо се загрява по-равномерно, докато замразеното може да изглежда препечено отвън, но да остане сурово вътре.

9. Сервиране на месото веднага след сваляне от огъня
Дори когато нямате търпение да опитате ястието, почакайте няколко минути – не го нарязвайте веднага. След няколко минути ще бъдете впечатлени от резултата.

10. Съхраняване на всички продукти в хладилник
Доматите, лукът, чесънът, картофите, тиквичките, патладжаните и тропическите плодове като киви или манго имат много по-добър вкус, когато са държани на стайна температура. В хладилника те губят свежестта си и дори се развалят по-бързо.

11. Непрекъснато обръщане
Не е нужно непрекъснато да обръщате месото при пържене. Резултатът е пресушаване, а панировката пада. Оставете бъдещия си кулинарен шедьовър в тигана и не го смущавайте твърде често. Това е правилото на всеки добър готвач.

12. Преваряване на яйцата
Имат вкус на гума и неприятен синкав оттенък. Значи са преварени. На самите яйца нищо им няма. За да получите точния цвят и текстура, махнете ги от огъня в момента, в който водата заври и ги оставете под капак за 10 минути. Така ще получите твърдо сварени яйца без гумен привкус.