Един от най-полезните за тялото плодове (суров или сушен) е смокинята. Сушените смокини на практика може да консумираме цяла година, макар че нищо не може да замени свежия плод, пише Elle. Сезонът на смокините всъщност не е веднъж, а два пъти годишно – през юни-юли и през август и септември (чак до ноември).
Смокинята е невероятно полезен и хранителен плод, който за съжаление има кратък срок на годност.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

В състава на смокините присъстват важни полезни вещества, които имат благотворно въздействие върху организма.

В 100 гр смокини се съдържат:

74 ккал

19 гр въглехидрати

0.7 гр протеин

0.3 гр мазнини

3 гр фибри

232 мг калий

0.1 мг манган

1.3 мг желязо

60 мг мед

18 мг натрий

32 мг фосфор

4.7 мкг витамин К

0.1 мг витамин В6

17 мг магнезий

35 мг калций

0.1 мг тиамин

2 мг витамин С

0.05 мг витамин А

10 мкг фолиева киселина

Подобен богат състав на полезни вещества обуславя полезността на смокините в борбата с различни заболявания. Такива са хипертония (заради високото съдържание на калий), рак (заради високото съдържание на антиоксиданти), желязодефицитна анемия (заради високото съдържание на желязо - 2% от дневната норма), заболявания на сърцето (понижава нивата на триглицеридите в кръвта).

Въпреки изброените предимства, добре е да се консултирате с лекар относно консумирането на смокини, ако страдате от диабет, панкреатит, подагра, както и в случаите на остри стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците.