Анкара провежда пълномащабна наземна операция в Сирия. Такъв формат не бе съгласуван с Москва и това крие опасност затоплянето на руско-турските отношения да спре, пише в статия „Коммерсант”, цитирана от "Руски дневник".
Отношенията между Москва и Анкара са подложени на ново изпитание. С военно-въздушната подкрепа на коалицията, оглавявана от САЩ, на 24 август турската армия навлезе на територията на Сирия, започвайки несъгласувана с Дамаск антитерористична операция „Щитът на Ефрат“. До вечерта пограничният град Джараблус бе отвоюван от „Ислямска държава“.

Вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който пристигна на визита в Анкара, одобри турската операция, докато Министерството на външните работи на Руската федерация изрази „дълбоко безпокойство“. Операцията в Сирия, която не бе координирана с Москва, крие опасност да усложни процеса на нормализиране на двустранното сътрудничество, договорено в Санкт Петербург от президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Не е коридор

За началото на операцията Ердоган обяви сутринта на 24 август, пояснявайки, че тя е насочена срещу терористичната групировка„Ислямска държава“ (забранена в Русия) и кюрдските сили за самоотбрана, които Анкара също определя като терористични.

Подготовката се е провеждала няколко дни. Докато бойците от турските спецподразделения са разузнавали местности на територията на Сирия, турски танкове и тежка артилерия са се насочвали към пограничните райони. Благодарение на масирания обстрел на Джараблус (през първите часове са били регистрирани не по-малко от 224 удара по 63 цели) и редица въздушни удари с участието на самолети на международната коалиция начело със САЩ, отрядите на опозицията, които са част от „Сирийската свободна армия“ (ССА), успели да влязат в града и за броени часове да поемат контрол над него. Никой не им оказал сериозна съпротива: намиращите се в Джараблус бойци на ИД започнали да напускат града още в навечерието на операцията, а по време на активната ѝ фаза на практика те се изтеглили напълно.

В изявленията на турската страна се твърдеше, че случващото се по никакъв начин не бива да се определя като наземна операция: задачата била да се отвори коридор за въоръжените формирования на умерената сирийска опозиция за прочистването на Джараблус от терористите. Да отбележим, че именно от този град напоследък се обстрелва територията на Турция.

Неочаквано за Русия

По думите на военен източник руските спецслужби са имали данни за намерението на Турция да извърши операция, но мащабът ѝ се оказал неочакван: „Този град можеше да бъде превзет с по-малко сили, те няма да се спрат до този район и най-вероятно ще тръгнат по-нататък“.

Министерството на външните работи на Руската федерация изрази„дълбоко безпокойство“ по повод на турската операция в Сирия:„Предизвиква тревога възможността от по-нататъшно влошаване на конфликта, включително като се имат предвид възможни съпътстващи жертви сред мирното население и изостряне на междуетническите противоречия между кюрдите и арабите“.Официалните сирийски власти определиха действията на турските сили като „нахлуване“.

В декларацията на сирийското външно министерство, което призова Съвета за сигурност на ООН спешно да се намеси в ситуацията и „да прекрати агресията“, се посочва, че Сирия „осъжда преминаването на танкове и бронирана техника на Турция през границата по посока към град Джараблус с подкрепата от въздуха на американската коалиция и възприема това като грубо нарушение на суверенитета“. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който посети Анкара, не прие тези искания, активно подкрепи действията на Анкара и ги определи като важна стъпка в борбата срещу ИД.

Срещу кюрдите

„С операцията „Щитът на Ефрат“ Турция подкрепя умерената сирийска опозиция с танковете, артилерията и авиацията си. При това подобна схема и модел вече бяха изпробвани от турците“, заяви старши научният сътрудник от Института по изтокознание Александър Василиев. По думите му по-рано в Северен Ирак турците са взаимодействали именно по този начин с лоялните им местни кюрди и то успешно. „Тогава те създадоха цяла мрежа от опорни пунктове и военни бази. По този начин Анкара се опитваше да се бори с Кюрдската работническа партия и да пренесе тази борба от Югоизточан Турция в Северен Ирак“, разказа Василиев.

Според експерта операцията на Турция е насочена срещу кюрдите, макар да е маскирана като борба срещу международния тероризъм.

Директорът на Центъра за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов възприема твърде символично факта, че „Щитът на Ефрат“съвпадна с визитата в Анкара на Байдън. „Като имаме предвид, че отношенията между Анкара и Вашингтон през последните седмици достигнаха най-ниската си точка и за двете страни операцията стана идеална възможност да се отвлече вниманието от проблемите на изпадналия в немилост ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и да демонстрират, че САЩ и Турция остават стратегически партньори“, казва Пухов.

За Москва операцията на Анкара стана неприятна изненада, показвайки, че направените сред срещата на Путин и Ердоган предположения за сближаване на страните по Сирия са преждевременни. Като взе решение за операцията в Джараблус, турският лидер изпрати послание, че отношенията със САЩ за него остават приоритетни и предпочита да действа в рамките на антитерористичната коалиция, оглавявана не от Москва, а от Вашингтон. Според сведения на „Коммерсантъ“ руските военни и дипломати са готови при изостряне на ситуацията да задействат секретните канали на двустранна връзка с турските си колеги, а също при необходимост да изкажат опасенията си пред САЩ.

Действията на Анкара могат да имат сериозно отражение върху процеса на нормализиране на двустранното сътрудничество, за което се договориха президентите Путин и Ердоган в Санкт Петербург.„Ердоган играе играта си и, както и преди, е от другата страна на барикадата“, коментира директорът на центъра „Русия – Изток – Запад“ Владимир Сотников.