Оригиналният мюзикъл „Котките“ идва за пръв път в България през май 2017 г. Поради очаквания огромен интерес към легендарната творба на Андрю Лойд Уебър са предвидени две дати на представленията – 11 и 12 май, в зала 1 на НДК. Спектакълът ще е един от централните акценти в Салона на изкуствата и от събитията по случай 35-годишнината на НДК.
От Великобритания ще пристигнат 78 актьори в оригиналния състав на легендарния мюзикъл, както и 27 сценични работници. Седем камиона ще превозят до София пищния декор, атрактивните костюми и техниката за грандиозната продукция.

Декорът ще се строи три дни и ще превърне зала 1 на НДК в Града на котките.

Билетите ще се продават от 1 септември в мрежата на „Евентим“, на цени от 65 до 125 лв. и ВИП места по 155 лева. Първите 300 билета са с 10 лв. отстъпка.
„Котките“ е адаптация по романа на нобеловия лауреат Т. С. Елиът „Популярна книга за котките от Стария опосум“.

Мюзикълът е представен за пръв път в Уест Енд в Лондон през 1981 г. През 1982 г. в същия творчески състав постановката стъпва на Бродуей. Печели критиката, публиката и много награди.

Лондонската постановка се играе непрекъснато в продължение на 21 години, а на Бродуей – 18 години, с което и двете поставят рекорд.