Докато територията на Сирия и Ирак, окупирана от „Ислямска държава“ продължава да се свива, все повече доказателства за зверствата на терористите излизат наяве. Както днес БЛИЦ съобщи, 72 масови гроба на жертвите на ислямистите са били открити пръснати из двете държави, като се смята, че в тях има тела на между 5200 и 15 хил. убити, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на Al Masdar.
Най-много масови гробове са били открити в иракската провинция Синджар, където „Ислямска държава“ е извършвала геноцид срещу етноса язиди. В шест масови гроба в провинцията е имало по повече от сто тела. Според местни свидетели терористите са завързвали местни мъже и след това са ги застрелвали и спускали в гробовете с помощта на булдозери. 

Смята се, че има все още много гробове в териториите, контролирани от екстремистите. Терористите са избивали и други съпротивляващи се племена, както и шиити и сирийски и иракски правителствени войници. Буквално във всяка провинция, освободена от „Ислямска държава“ има открити масови гробове. 
Те дори и не скриват престъпленията си“, заяви директорът на кюрдската агенция по въпросите, свързани с масовите гробове Сирван Джалал. „Те обезглавяват жертвите си, разстрелват ги, газят ги с коли и дори и не се опитват да скрият това“, добави той.