Съоснователят на Facebook Марк Зъкърбърг се надява да покаже резултата от работата си по най-новия си личен проект следващия месец. В началото на тази година той обяви, че иска да създаде изкуствен интелект тип „домашен асистент“, който да се грижи за дома му и да му помага в работата. Амбициозният проект е част от традицията на шефа на Facebook да си поставя лични предизвикателства, които да изпълни в рамките на текущата година. В минали години Марк си е поставял за цел да научи мандарин и да прочете 50 книги за една година. На фона на тези цели, предизвикателството за 2016 година определено изглежда по-голямо. Но Зъкърбърг признава, че се е допитвал за съвети до AI екипа (Artificial Intelligence team) на Facebook.
“Страхотно е, тъй като имам възможност да си взаимодействам с инженерните екипи в компанията, които вършат такава невероятна работа по отношение на изкуствения интелект в областта на гласовото и лицевото разпознаване,“ сподели Закърбърг вчера по време на отворена среща в Рим, пише profit.bg.

„Проектът вече върви към завършване и вече мога да правя някои много забавни неща. Очаквам с нетърпение момента, когато ще мога да покажа резултата на публиката,“ каза още предприемачът, цитиран от The Verge. По думите на Закърбърг, той вече може да управлява осветлението и температурата в къщата само с помощта на гласа си. А порталът на имението е програмирал така, че да разпознава лицето му  и да се отваря автоматично. На какви неща още е способен личният асистент на Закърбърг вероятно ще разберем следващия месец.

За момента обаче  има и неща, на които виртуалният иконом все още не е научен. Едно от тях е, че все още не може да разпознава гласа на съпругата на Марк – Присила. „Ще й дам достъп, когато проектът е изцяло завършен,“ увери присъстващите на срещата Закърбърг.