Мъж от Варна разказа за грозна случка, разиграла се пред магазин на площад „Лаврентий“ в града. Негова позната била нападната там от ром, който преди това нареждал в продължение на 5 – 10 минути грозни псувни по адрес на българския народ. След като жената му направила забележка, той я ударил в лицето, пише Петел.
Случката се разиграла миналата събота по обед. „Ромът, първоначално около 5-10 мин. е стоял пред магазина и е обиждал на верска основа, като думите му са били: "Майка ви българска да е**, 500 г. сме ви е**ли и пак ще ви е**м, мрете българи“ и др. Моята позната му е направила забележка и ромът без никакъв повод и причина я е ударил с ръка по лицето при което тя си удря главата във вратата. Има и запис от нападението, който вече е в Първо районно. Нападателят е задържан“, разказва мъжът, станал свидетел на грозната случка.

От пресцентъра на полицията разпространиха информация за случая. От тях става ясно, че задържаният побойник е 57-годишен жител на с. Енево, обл. Шумен, известен на МВР и осъждан, а по случая е образувана преписка, материалите са докладвани на прокурор в Районна прокуратура – Варна

„Страхувам се, че подобни случай с насилие от страна на роми към българи зачестяват. Страхуваме се, че случаят може да бъде потулен от прокуратурата, като се обосноват, че инцидентът е от частен характер, а това не е така“, коментира сивдетелят, разказал подробности по случая.

Подобен скандален случай имаше през април. Тогава в тъмните часове на деня видимо пиян човек викаше „Гяури, аз съм татарин, господар съм ви, гяури“. В този случай, гръмогласния враг на българското беше свален на земята от преминаващ младеж, явно приел лично обидите към България.