предупреждават за военна опасност от Русия. Подобни заявления „все по-ужасяващи в политическите кръгове на страните от Запада”. Все повече анализатори утвърдят, че подобна реторика е пресилена и не съответства на действителността, пише наблюдателят на The Christian Science Monitor Анна Мулрин Гроуб.
„Мнозина анализатори, изучаващи от много време Русия, са съгласни, че надеждната военна мощ винаги е играла важна роля за Москва, обаче действията на Русия не трябва да предизвикват такава степен на загриженост, която демонстрират страните от Запада” – пише Гроуб.

Към тази позиция се придържат мнозина експерти, изследващи взаимоотношенията на Русия и Европа. Водещият анализатор от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания Олга Оликер казва, че руският президент Владимир Путин ясно дал да се разбере, че не възнамерява да оспорва военни интереси там, където те не се пресичат с интересите на Русия.

„Вместо това руснаците се опасяват от нашите действия. Те се виждат като борци против американската хегемония в света, те наистина така считат, това не е просто реторика... Ние сме именно онези, с които те се борят” – казва Оликер и добавя, че само за това и само за отбранителни цели Русия извършва модернизация на военна техника и въоръжение.

Действията на Русия на международната арена са „старателно премерени и калибровани”, считат бившият шеф на ЦРУ и генерал в оставка Дейвид Петреус и Майкъл О`Хенлън, военен анализатор от Бруклинския институт. Те изразиха това мнение в коментар относно обвиненията към Москва при присъединяването на Крим през пролетта на 2014 г.

В края на краищата Крим исторически е бил руски и населен основно от рускоезични хора, освен това той беше дом за единствената на Черно море руска военноморска база” – пишат те.

Петреус и О`Хенлън специално отбелязват обмислените действия на Русия в Сирия.

„Путин въведе войска в Сирия само след като се увери, че администрацията на Обама ще запази ограничения характер на своята намеса. При това действията на Русия в Сирия не бяха жестоки по мерките на войната” – пишат анализаторите.

В заключение Петреус и О`Хенлън твърдят, че действията на Русия едва ли представляват някаква непосредствена заплаха за интересите на НАТО и затова разполагането на военен контингент в балтийските държави не само, че не е нужно, но е и опасно, тъй като може да провокира изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон.

Превод и редакция: БЛИЦ