Прочутият "Ориент еспрес" - най-известният влак в света заради романа на Агата Кристи, влезе през Русе на българска територия. ВИП-композицията тръгва от Париж и е с крайна спирка Истанбул. А билетът за седемдневното пътуване струва между 7000 и 10 000 евро, предаде Нова тв.

Точно в 12:53 часа на русенската гара за 18-ти пореден път спря синьо-златната композиция на легендарният „Ориент експрес”. Луксозната композиция с 16 вагона се движи по маршрута Париж – Истанбул, а пасажерите, които могат да си позволят луксозното пътуване, не са много. За комфорта им се грижи персонал от 40 човека. 

"Имаме 90 гости, като повечето са от Съединените щати, Австралия, Япония, Великобритания. Този път европейците са по-малко, а български гости нямаме", обяснява стюардът Роберт. 

Три менюта се предлагат в ресторанта на луксозния влак. Напитките са по желание на пътниците. 

"Днес има пушена сьомга за обяд. Предлагаме разнообразна храна, както от френската, така и от ориенталската кухня. Най-скъпото ястие е хайвер от белуга и струва 490 евро",обяснява мениджърът на ресторанта Паоло. 

Тази година от съображения за сигурност на пътниците е препоръчано да не отварят прозорците и да не общуват с хората по гарите. Десетки русенци обаче с вълнение се снимаха пред легендарната композиция. И подаръци имаше - химикалки с логото на „Ориент Експрес” .