Варивата са много популярна храна още от древността. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Най-популярните варива са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda.
Темата за този вид продукти е много дискутирана - дали са полезни или по-скоро вредни заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка.

Вижте трите най-консумирани и полезни варива, присъстващи на нашата трапеза в наши дни:

Боб
Бобът има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С, белтъчини и малко мазнини. Най-често консумираме боба печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.


И това е интересно: Кафето на закуска е полезно - четете още на най-полезния сайт zdrave.to

Леща

Лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия, като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калий, мед.

Нахут
Нахутът е една от най-ранно култивираните от човека култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.