14-годишната майка от Сливен, която роди сиамските близнаци с един таз, е втора братовчедка на бащата на бебетата, научи БЛИЦ от свои източници. Това е първо раждане на младата ромка, според специалисти проблемите са били предопределени от факта ,че има близко родство на майката и бащата на близнаците.
За 26 години стаж за първи път виждам сиамски близнаци. Родиха се в тежко състояние, освен, че са преждевременно родени - преди термина. За нас беше много неприятна и тревожна изненада. Родени са в понеделник - на 22 август.  

Във вторник по спешност бяха транспортирани в болницата в Пловдив с надежда да решат лекарите там дали могат да се предприемат някакви действия, за да ги разделят. Те бяха сраснали в таза с общ пъпен пръстен. Едното детенце е доста недоразвито за сметка на другото с налични видими малформации и аномалии. Рядка аномалия. Майката беше в тежко състояние, с прееклампсия, която се характеризира с високо кръвно налягане, тази патология на бременността е много често срещана за тази ранна възраст - 14 години.  Сега е добре, разказа пред БЛИЦ неонатологът на сливенската болница д-р Таня Праматарова.

Според колегите й такава малформация не е имало повече от 50 години, дори и от век. Те допълниха още, че за Сливен е характерно млади майки да раждат - 12, 13, 14 годишни общото тегло на бебетата е било 3,600-3,800 кг.

Както БЛИЦ съобщи, в болницата в Пловдив лекари се борят за живота на сиамските близнаци. Малчуганите са родени в Сливен, но веднага след проплакването си са преместени в Детската хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”. Случаят е много тежък от медицинска гледна точка. Новородените имат самостоятелни вътрешни органи, но са с общ таз. Едното от бебчетата обаче е без мозъчна дейност. Вчера в отделението бе свикан консилиум по случая. Специалистите се запознаха със състоянието на новородените и ще преценят дали е възможно да бъде извършена уникалната операция по разделянето им, така че да се опитат да спасят поне едното от децата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ