Кръчмари по морето надуха цените като за последно в края на август. Порцията цаца в капанчетата по Северното Черноморие се продава по 8 лева, пише днес "Телеграф".
Сафридът пък е с 50% по-скъп от дребната риба и порцията излиза на 12 лева. Въпреки високите цени риба от този вид по морските кръчми е направо дефицит. Туристи разказаха, че след като са обиколили крайбрежните заведения и не са намерили от любимата си цаца, са отишли на главната улица, където са открили заведение да я предлага срещу доста солена цена.

Напитките също са рекордно скъпи. В някои от по-евтините капанчета може да се намери халба бира по 3 лева, но всеки ден я увеличават с 50 ст. В други заведения пивото не поскъпва, но се налива срещу 5 лева за халба. Толкова струва и бутилка от 2 литра с пиво по магазините за хранителни стоки. За сравнение в столицата цената на бирата в търговската мрежа е 2,70 лева за 2 литра. По заведения в стоилицата цената на бутилка от 500 милилитра е 2-3 лева. 

В курортите на юг пивото върви значително по-евтино. По магазините бутилка от 2 литра се продава по 3-3,50 лева. В заведенията халба наливно пиво пък струва между 2 и 3 лева.

Почиващи българи се оплакаха, че почти никъде няма менюта и информация на български език. Предлага се такава само на английски, румънски и руски, но не и на български. Хората са недоволни, тъй като където и да са ходили в чужбина, никъде не се пренебрегват местните туристи  и винаги в менюто продуктите са изписани първо на местния езика, а след това английски, руски, немски и други. 

Също така отношението на персонала към сънародниците е по-пренебрежително, отколкото към чуждите туристи, оплакаха се български летовници. По хотелите забраната за пушене по терасите важи само за българи, но не и за румънци, посочват недоволните от почивката си в България туристи.