На 22 юли 1975 г. в Бостън 19-годишната Даяна Браян и 2-годишната й кръщелница Тиара Джоунс попадат в капана на горяща сграда. Пожарникар успява да ги предпази от пламъците, докато изчакват пожарна със стълба, но аварийният изход поддава и двете момичета падат от петия етаж на сградата от височина 15 метра.
Жената загива от раните си, но малкото момиченце оцелява, защото се приземява върху тялото на кръстницата си. Трагично е как един човек си отива на крачка от спасението.

Така е именувана официално снимката, направена от Стенли Форман, бивш американски фотожурналист. Той описва случилото се за Би Би Си: „Беше 22 юли 1975 г. и тъкмо щях да си тръгна от офиса на „Бостън Херълд“, когато получих обаждане за пожар в една от най-старите части на града, където има къщи във викториански стил. Веднага отидох на мястото. Заобиколих сградата, защото от там се чуваха викове за пожарна кола със стълба. Разбрах, че има хора в горящата сграда.

Когато погледнах нагоре видях жена и дете на аварийната стълба, които буквално балансираха по ръба заради високата температура на горящата сграда.
 

Междувременно пожарникарят на име Боб О`Нийл се беше изкачил до покрива на сградата и видя хората на аварийния изход. След това слезе при тях, за да ги спаси.

Заех удобна позиция, за да заснема една рутинна операция по спасяването на хора при пожар. Стълбата от камиона се вдигна, за да ги вземе. Те бяха на около 15 метра височина.

Г-н О`Нийл тъкмо казал на Даяна Браян, че ще стъпи на стълбата, а тя да му подаде момиченцето. Пожарникарят се присегна към стълбата и тогава аварийният изход поддаде.
 
 

 


Щраках фотоапарата, докато те падаха и след това извърнах поглед. Беше ми ясно какво следва и не исках да видя как се разбиват в земята.

Още помня как се обърнах треперейки. По-късно разбрах, че е нямало как да видя падането, защото са се приземили зад контейнери за боклук. Когато се обърнах, не ги видях, но видях пожарникаря, който висеше на една ръка от стълбата.

Казаха, че жената е омекотила падането на детето и че е починала по-късно същата вечер. “

Фотографът печели наградата „Пулицър“ през 1976 г. за новинарска снимка, както и наградата за снимка на годината от световната преса. Фотографията е публикувана за първи път в „Бостън Херълд“ и след това се появява из други издания, шокирайки читателите.

Медиата е обвинена за нарушаване на личното пространство на Даяна Браян и в насърчаване на сензационното съдържание. Случаят и отразяването му водят до промени в законите за аварийното и пожарно обезопасяване на сградите.

Източник: Rare Historical Photos, vesti.bg