През втория ден от работното си посещение в Нидерландия министърът на икономиката Божидар Лукарски разговаря с министъра на външната търговия и сътрудничеството на Кралство Нидерландия г-жа Лилиане Плоумен, съобщи пресцентърът на МИ. Кръговата икономика ще бъде един от основните приоритети на българското председателство на ЕС, заяви на срещата Лукарски.
Плоумен подчерта, че темата за кръговата икономика е приоритетна за нидерландската страна и България може да разчита на тяхната подкрепа в тази насока. Конкретни сфери в областта на кръговата икономика, в които Нидерландия може да ни предостави експертна помощ по думите на нидерландския министър са управлението на отпадъци и превръщането им в енергия. Министър Лукарски подчерта, че България трябва да се възползва оптимално от наличните инструменти за подкрепа, за да постигне по-ефективно използване на ресурсите и по-активно прилагане на научни изследвания и иновации с такава насоченост.

Такива са Европейският фонд за стратегически инвестиции и програма "Хоризонт 2020" в областта на инициативата "Промишленост 2020 в кръговата икономика", която възлиза на 650 млн. евро. В тази връзка Плоумен заяви, че холандската страна обмисля мисия у нас през 2017 г. с цел проучване на пазара и възможностите за реализиране на инициативи в подкрепа на прехода към кръгова икономика по програма "Хоризонт 2020". На срещата двамата министри обсъдиха още потенциално сътрудничество в посока насърчаване на високотехнологичните сектори на българската икономика и привличане на повече инвестиции от холандски компании в тях.

Конкретни области, в които има потенциал за успешни партньорства между български и холандски фирми са текстил и облекло, производството на мебели и дървопреработването, морската индустрия и корабостроенето, научната и развойна дейност, иновациите, управление на води и отпадъци, транспортна инфраструктура и други. Сред обсъдените теми бяха и разширяване на достъпа на български малки и средни фирми и стартиращи предприятия до холандския пазар. Министър Лукарски представи и идеята за създаване на регионален иновационен хъб в София в рамките на мрежата на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). По думите на Лукарски такъв хъб предоставя редица възможности за сътрудничество и обмен на практики между България и Нидерландия, както и привличането на водещи университети от двете страни, които да работят заедно с бизнеса.