Исторически малък град в централната част на Италия, ударена най-силно от разрушителното земетресение на 24-ти август, е преживял труса с минимални нанесени материални щети и без нито една жертва. Причината за това е план за подсилване на сградите, приет още преди десетилетия, предаде БНТ.
Град Норчиа е разположен само на 16 километра от епицентъра на труса с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер, но е претърпял най-малко щети в сравнение с двата съседни малки града. Чудото се приписва на правителствен проект за подсилване на основите на домовете на местните жители след земетресение с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер през 1979 година. "Земетресението беше много силно.

Няма да го забравя през целия си живот. Продължи доста време, сякаш никога нямаше да спре. Много неща падаха по пода, но къщата ми не понесе никакви щети. Тя беше подсилена след труса от '79-та година с антиземетръсен дизайн. Тук няма никакви жертви за разлика от Аматриче и Акумоли.", разказва Кристина, местна жителка. Местните жители твърдят, че подсилването на всяка от сградите е струвало между 150 и 330 щатски долара на квадратен метър.

Според тях акцията е била осъществена единствено благодарение на финансовата помощ на правителството. Малкото увредени къщи в града принадлежат на семейства, които са отказали помощ в укрепването на домовете им. "Семействата, които пострадаха най-много, са тези, които сметнаха, че не е нужно да подсилят къщите им.

Ако този проект не беше реализиран в Норчиа, сега щяхме да сме в същата ситуация като хората в съседните ни градове.", споделя Мариана. Повечето от традиционните сгради в Аматриче, друг исторически град близо до епицентъра на земетресението от 24-ти август, бяха разрушени изцяло по време на труса.