Променя се структурата на бежанския поток. Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и намалява, при това доста значително, потокът от Сирия. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на пресконференция в Министерски съвет, посветена на работното ѝ посещение в Германия.
„Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни, ние като държава, да реагираме на исканията им за получаването на статут в България”, заяви Бъчварова, цитирана от "Фокус".

„Другият фактор, който променя ситуацията е, че следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад”, допълни тя.

По думите ѝ това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията в страната, защото последния месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за настаняване на мигранти. „Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първо – да се увеличи постепенно броят на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание”, поясни вътрешният министър.

Тя отново напомни, че бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година. Според министър Бъчварова е възможно и „рязко нахлуване” от българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него.