Страшилището на съвре­менния свят и гнездото на те­рора ИДИЛ стъпи в град Гоце Делчев? Жителите на малкия град са в паника, след като на няколко пъти из пазара на града се появиха жени с бурки и мъже с бради, приличащи на фанатизирани имàми и софити.
Сигнал за случващото се е постъпил в редакция­та на вестник „Градът“. На място е изпратен екип, който да провери случващото се, информира toppresa.com.

Част от притеснителните хора се раз­хождаха най-необезпокоява­но из пазара на града, а след това се оттеглиха към една от новите жилищни коопера­ции, намиращи се в близост до пазара и двора на ПГ по МСС.

Възмущението си от парадирането им изразиха както християни, така и мюсюлма­ни, станали преки свидетели на всичко това в кадрите. „От го­дини насам живеем в мир и съгласие и християни, и мюсюлмани, живеем с ува­жение един другиму и не е нормално такива хора да будят напрежение…“, комен­тираха повечето хора из па­зара.



Опитът да се направи връзка с въпросните хора и най-вече жените, облечени в черни бурки досущ като про­вокаторките от ромската ма­хала на град Пазарджик се оказва неуспешен.  Някои от въпросните хора дори не са разбирали български.

КАКВО ПРАВЯТ ТУК?

Това тепърва предстои да разберем. Държим обаче да припомним случвай, описан в националната преса, при който се твърдеше, че пома­ци от родопите са били вер­бувани от терористичната групировка „Ислямска дър­жава“. Става въпрос за жи­вотновъди, заети в селско­то стопанство в Родопите в района на Смолян, Сатовча, Гърмен и град Гоце Делчев, които живеят в крайна бед­ност и са неграмотни.

Преди няколко месеца в района на община Гърмен е имало сигнал за радикални елементи от местен мюсюл­мански храм, които започна­ли да обикалят из малките населени места и да на­стройват овчари с призиви да станат бойци на джиха­дистката групировка.

По информация на табло­ида „Всеки ден“ вербуваните са няколко и вече са зами­нали за редиците в Сирия и Ирак. При увещаването им обаче никога не се ползвала ислямска терминология, а им се обещавало, че просто ще трябва да тренират с ав­томати на рамо и да учат как се обезвреждат гранати и мини срещу впечатляваща­та сума от 1000 долара на месец при това стартово. Такива са и обещанията, отправяни от към хилядите французи, германци и англичани, щур­мували Близкия изток и пре­върнали се в живи бомби за осъществяването на т. нар. Свещен джихад обратно на Стария континент.

По информация от служ­бите клетките за насаждане на радикален ислям у нас съвсем не се свеждат само до имамите от Пазарджик, а има такива звена и в Родо­пите, и в части от Североиз­точна България. Не е изклю­чено подобни елементи да формират групи и в центъра на София, където от годи­ни в района на индустри­алната Мека преобладават представители на Близкия изток, а бежанците отдавна не са само сирийци, бягащи от войната, или иракчани, търсещи подслон и закрила у нас.

По последните данни на Агенцията за бежанците само един на всеки 8 души е действителен бежанец от раз­мирните райони, а останалите – нелегални икономически имигранти. 

Според специа­листи е твърде възможно освен бедни овчари към каузата на „Ис­лямска държава“ вече да се привли­чат и роми, отново с нисък социален статус и привле­чени от доброто заплащане, пред­лагано от джиха­дистите, а както се знае, и осигуря­вано в действителност.

Обикновено се избирали хора без образование, но и без близки, за да не се раз­пространява информация за заминаването им. Освен това на познатите си били длъжни да казват, че отиват на гурбет само за да припе­челят пари, като не дават много подробности с какво точно ще се занимават.