Безспорно това дали медът е истински или фалшив е голям проблем, който много клиенти срещат. Специалист-пчелар разкрива в ефира на БНТ, че, за да ги различим, можем да се съдим на първо място по цената.
Истинският билков мед е около 10 лева на килограм, а акациевият - 11-12 лева. На пазара се продават медове на цени 6-7 лева на килограм, което е първият признак, че нещо не е наред.

Много потребители мислят, че, ако медът е захаросан, то значи е истински, но се оказа, че не е така. "Външният вид и консистенцията не са доказателство за качеството на меда. Щом има повече глюкоза в меда, той кристализира бързо, а, когато фруктозата е повече, имаме течен мед", заяви пчеларят.

Факт е обаче, че много продавачи на фалшив мед биха му сложили по-висока цена, за да подлъжат потребителите, че е истински. За да се реши този проблем, клиентът задължително трябва да иска анализен сертификат за произхода на меда, независимо дали е в големите вериги магазини. В тези сертификати има от 7 до 10 важни показатели, доказващи произхода на меда.