Американският вестник New York Times публикува статия, в която обвини Русия, че мъти мозъците на европейците чрез „мощното оръжие” на лъжливите съобщения.
Като пример вестникът сочи Швеция, където се води дискусия дали страната да влезе в НАТО. Местните чиновници, пише NYT, сочат обилие от „изкривена и лъжлива информация” в социалните мрежи, която „внася бъркотия в общественото разбиране на въпроса”. Например в социалните мрежи се изказват опасения, че НАТО ще разположи в Швеция ядрено оръжие или от нейна територия ще бъде нападната Русия, а войниците на Алианса ще представляват заплаха за шведките.

NYT признава, че шведите не установили източника на „дезинформацията”, някои „многобройни анализатори и експерти в разузнаването на САЩ и Европа” сочат Русия.

Шведският журналист Андерс Линдберг при това уверява, че установил „схемата”, по която функционират „кампаниите на Кремъл по дезинформации”. Всичко започвало „някъде в Русия, на сайтовете на държавните руски медии или на разни сайтове, или някъде в този контекст”, а по-нататък съобщенията са подхващани от „крайните десни или леви сайтове”.

„Никой не може да каже откъде се вземат съобщенията, но в резултат те се оказват ключови въпроси в областта на вземане на решения по политиката за сигурност” – цитира публикацията мисли на Линдберг.

Москва, пише NYT, се стреми да „сее съмнения и раздор” в НАТО и да използва за това не само „тайни методи”, както в Швеция, но и традиционни медии – агенция Sputnik и телевизия RT. Тази дейност, според не назовани експерти, е призвана да „подкопае официалната версия за събитията” и „да предизвика своеобразна политическа парализа”.

Като главна мишена на Москва вестникът сочи Европа, където расте популярността на десните групи, а ЕС се ползва с все по-малка поддръжка. Именно на Русия NYT приписва идеята за неефективността на либералната демокрация и неспособността на европейските правителства да се справят с различни кризи.

Пак с позоваване на безименни анализатори вестникът пише, че англоезичните руски медии повлияли на кампанията по излизане на Великобритания от ЕС. Изразеното в социалните допитвания негативно отношение на гражданите на Чехия към САЩ и ЕС също се приписва на „влиянието на дезинформацията на руските сайтове”.

Превод и редакция: БЛИЦ