Ако някога сте се чудели защо толкова много хранителни продукти, които купувате от магазина, са обогатени с витамин D, то отговорът е прост - защото този витамин трудно може да бъде набавен с храната, която консумираме. Това е жалко, защото този витамин е изключително важно за нашия организъм, включително здравето на костите, мускулите и зъбите и дори подсилването на имунната система.
Той се образува в човешкия организъм при контакт на кожата със слънцето. Скоро обаче, времето ще застудее, ние ще започнем да обличаме дебели дрехи, покриващи цялото ни тяло и освен това ще започнем да прекарваме все по-малко време навън. Ето защо е важно да си набавяме витамин D по други начини, като например да увеличим приема на храни, обогатени с него.

Ако с горните редове не сме успели да ви убедим във важността от него, ето още 6 причини:

1. Болка и слабост в мускулите
Мускулите разчитат на определени количества витамин D, за да функционират правилно. Недостигът на този витамин в организма може да предизвика болки и слабост в мускулите. Подобно чувство се появява при настинки и вирусни инфекции като грип. Болката може да варира от сравнително лека до силна и може да се влоши с течение на времето, ако недостатъкът на витамин D не се коригира.

2. Главоболие и световъртеж
Тези симптоми могат да бъдат свързани с високото кръвно налягане, което също е често срещано оплакване при недостиг на витамин D. Ако имате главоболие и световъртеж и подозирате, че има връзка с вашето кръвно налягане, определено трябва да говорите с вашия лекар.

3. Чести инфекции
Ако сте предразположени към инфекции на пикочните пътища или с респираторни проблеми като настинка или грип, то има голяма вероятност имунната ви система да е отслабена. Една от причините за това може да бъде липсата на витамин D в организма. Проучване е установило, че децата, които имат високи нива на витамин D в организма са по-устойчиви на настинка или грип.

4. Коремни болки
Ако сте диагностицирани с медицинско състояние, като Целиакия – глутенова непоносимост или хронични възпалителни чревни заболявания, или просто страдате от неща като киселини или запек, витамин D може да помогне на храносмилателната ви система да се справи с преработката на храната.

5. Прекомерно изпотяване
Ако забележите, че се потите прекомерно, но няма очевидна причина за това, като повишена температура, топъл ден или напрегната тренировка, има вероятност нивата на витамин D в организма ви да са изключително ниски. Въпреки това е добре да посетите вашия лекар, за да получите сигурна диагноза.

6. Чувствате се мрачен и умърлушен
Друг по-малко известен симптом, свързан с недостига на витамин D е депресията с нейните симптоми, свързани с чувство за тъга, безполезност или отчаяние. Все пак добрата новина е, че след като нивата на витамин D в тялото ви бъдат възстановени, тези проблеми ще изчезнат и ще можете да се върнете към нормалния си начин на живот.