Свалянето на руския изтребител от турски самолет в Сирия през миналата година е била една от големите причини Анкара да забави наземната си кампания в Сирия, съобщи турският вестник "Хюриет", като се позова на високопоставен източник.
„След свалянето на руския самолет през ноември 2015 г. стана практически невъзможно да приложим плановете си, заради липса на въздушно прикритие“, заяви източникът.

„Едва след затоплянето с Русия, наземното нахлуване можеше да бъде осъществено практически“, заяви той.

Само ден след като руския самолет бе свален на 24 ноември миналата година, Москва разположи противовъздушната система С-400 на военната си база „Хмеймим“ в Сирия. Тя заплаши, че ще свали всяка цел, заплашващата нейните самолети в Сирия.

„Турското правителство работи за наземно нахлуване повече от две години. Бяхме много близо до стъпването на наши ботуши на терен в продължение на две години. През юни 2015 г. Турция обсъждаше с коалиционните съюзници, включително САЩ, възможността за сухопътно нахлуване за освобождаването на Джараблус от джихадистите“, заяви източникът пред "Хюриет", цитиран от "Фокус".

Липсата на подкрепа от страна на САЩ също е изиграла роля в отлагането на нахлуването в Сирия.

„При нашите дискусии с американски представители миналата година, стана ясно, че Вашингтон не вярва, че планът на Турция е осъществим. Основният им
аргумент беше, че броят на умерените бунтовници просто не е достатъчен, за да изпълни задачата по освобождаване на Джараблус и други части от Северна Сирия“.