Български турист отнесе глоба от 2046 евро за пилотиране на дрон над площад “Сан Марко” във Венеция. Според местните медии италианската полиция хванала българина в момента, когато се забавлявал да управлява с дистанционно устройство дрона си над камбанарията на площада.
Летателният апарат бил на  височина 50 м над десетки туристи, учудени от ставащото над главите им. Българинът нямал представа, че пускането на дрон над града е забранено, пише "24 часа".  

Безпилотното самолетче, което използвал, тежи 1,5 кг и струва около 1600 евро. Управляването на дрон във въздушното пространство над Венеция може да става само с разрешение от италианската служба за контрол на въздушния транспорт, от общината и от службата за надзор на историческите паметници.

През юли беше регистриран друг подобен случай с американски турист, чийто дрон се разби на площада, въпреки че не нарани никого. Тогава срещу него беше заведено оплакване в полицията и той беше глобен с 50 евро. Случаят постави началото на полемики около сигурността на небето над града и предизвика издаването на драконовски мерки срещу нарушителите в бъдеще. На практика българинът се оказа първият, над когото те се стовариха. Властите обмислят и евентуалното му подвеждане под наказателна отговорност.