Защитата на съюзниците в Източна Европа от Русия за НАТО вече не е така важна, както противодействието на ислямисткия терор, съобщава немското списание Focus. За борба с ИД на Алианса се налага преразпределяне на ресурсите. Във връзка с това военните предложиха да се съкрати наблюдението над въздушното пространство над Полша, Латвия, Литва и Естония, което преди беше увеличено за защита на тези страни от Русия.
В публикацията се казва, че Алиансът няма достатъчно разузнавателни самолети, снабдени с електронната система AWACS, изпълняваща функции за радиооткриване и насочване. Поради тази причина НАТО няма възможност да постигне успехи в борбата против ИД, без орязване на силите в други области. Поради това военните предлагат да бъдат пожертвани 720 летателни часа на системата AWACS, сега изпълнявани над Източна Европа заради украинската криза, заради противодействие на ИД.

По такъв начин съюзниците от НАТО в Източна Европа – Литва, Латвия, Естония и Полша – се оказват за Алианса не така важни, както борбата с ислямския терор, пише Focus.

Съдейки по всичко, когато НАТО започне военни действия против ИД, в тях ще вземат участие и германски военни, пише Focus. Според информация на Бундесвера, от 16 самолета на Алианса, снабдени със системата AWACS, почти една трета от състава на екипажите са германски военнослужещи, отбелязва немското списание.

Превод и редакция: БЛИЦ