“Първо ще омъжа бившата си жена, след това ще помисля за себе си”, каза през 2013 г. руският президент."Щастието – това вероятно е движение за среща на един човек с друг. На мъж с жена, на човек с държава, на родители с деца. Движение за среща на един човек с друг." Това са думи на Людмила Путина, бивша стюардеса и първа дама на Русия в продължение на 30 години до развода си през 2013 г, пише 24 Часа
Тогава руският президент и съпругата му съобщават сензационната новина за "цивилизования си развод" по техни думи в антракта на балетния спектакъл "Есмералда" в Кремълския дворец.Оттогава около името на Людмила Путина се носят всякакви слухове за нейни обожатели. На въпрос към Путин дали друга жена е заела нейното място, той отговори шеговито: "Първо трябва да дам на бившата си жена да се омъжи, а след това ще помисля за себе си."

За живота на съпружеската двойка в публичното пространство е останало малко. Няколко интервюта и спомени в книги. Една от тях е автобиографична книга на Людмила - "Владимир Путин. Път към властта." В нея тя с тъга си спомня за семейния им живот.

Книгата изчезва от книжарниците скоро след като е пусната за продажба. Откровенията на Путина са копирани от някои медии и са достъпни в интернет.

След развода си Людмила започва нов живот. Първо сменя фамилията си с бащиното си име, а след това с фамилията на предполагаемия й нов избраник. Според медии той е Артур Очеретни. Новата фамилия на първата дама бе извадена от имотния регистър на Русия. През 1997 г. жилище в Санкт Петербург, принадлежало на майката на Путин и по-късно на семейството, става собственост на Екатерина Шкребнева, майка на Людмила Путина.

През юли миналата година имотът се води вече на името на Олга Цомаева, по-малка сестра на бившата жена на президента. В края на миналия август жилището отново сменя притежателя си – новият му собственик е някоя си Людмила Александровна Очеретна.

Мястото, датата на раждане, името и бащиното й име напълно съвпадат с това на бившата първа дама. Паспортът и фамилията на Очеретна е издаден на 2 февруари 2015 г. в Москва. Интересно е, че след излизането на публикацията на в."Събеседник" от руския имотен регистър изчезват всички лични данни за собственика на жилището от откритата база данни, пише руският сайт "Газета.Ru". Може би косвено доказателство, че в живота на Людмила Путина са настъпили големи промени.

Предполагаемият избраник на първата дама Артур Очеретни е ръководител на фондация "Център за развитие на междуличностни комуникации". Той е роден през 1978 г. в село в Подмосковието. Очеретни живеят в микрорайон Птицефабрика, в блок 28, сива и унила панелка на девет етажа, която прилича на голям параход, изхвърлен на брега от буря, според www.liveinternet.ru.

Половината жилище е собственост на майката на Артур, а останалата – негова. Съучениците на Артур от местното училище не може да си спомнят за него нищо особено. По съветско време баща му е имал автомобил ЗАЗ 968А64 — известен още като "Запорожец". Същият модел в онези години имал и Путин.

"Владимир Владимирович имаше кола,когато се запознахме. Помня един момент, в който нямаше заглушител и без него през втората половина на нощта карахме в Петербург. Очевидно, той много искаше да ми покаже града през нощта и също така да покаже, че има лична кола, което по това време беше изключително престижно", спомня си Людмила Путина в автобиографичната си книга.

По онова време семейство Путин е имало собствен бизнес. По данни на Kаrtoteka.Ru, през 1996 г. в Москва е регистрирано ООО "Фунтейн Експрес", специализирано в ремонт на офис оборудване. През 2014 г. компанията е ликвидирана. Съучредители на "Фунтейн Експрес" се водят Артур Очеретни, Людмила Очеретна и Сергей Очеретни, управител.

Бизнесът на Артур. През 2004 г. в Москва е регистрирано ООО "ЕкспоДом". Един от съсобствениците е Артур Очеретни. Компанията се занимава с търговия на едро на риба и морски продукти. След три години е на печалба над 10,5 млн. рубли. Фирмата съществува до 2013 г. Бившият бизнес партньор на Очеретни днес е ръководител и съсобственик на прочутото ЗАО "Русская икра".

От 2003 до 2008 г. Артур Очеретни става директор на компанията "Арт шоу център", която ръководи мероприятия за "Единна Русия", ОНФ, "Газпром" и други структури. Предполага се, че Артур Очеретни именно тогава се е запознал с Людмила Путина.

През 2004 г. компанията на Артур организира голяма международна младежка среща, която е под патронажа на Людмила Путина. На официалния сайт на администрацията на президента kremlin.ru има отчет за мероприятието, в което участва и Путин. Освен този форум "Арт шоу център" организира още много културни и образователни събития за младежи, в които взема участие първата дама на Русия.

През последните години фирмата, която се ръководи от нов директор, е сключила девет договора с различни държавни структури за 203 млн. рубли. "Газета.Ru" се опитва да се свърже с ръководителите на компанията, за да попита какво работи Артур Очеретни, но не получава никакъв отговор.

През 2010 г. Артур Очеретни оглавява ООО "Меридиан". Негов учредител е Татяна Шестакова. По данни на "Газета.Ru" тя е съпруга на приятел от детството на Владимир Путин - Василий Шостаков. Те заедно са играли джудо. В същата година Очеретни става председател на УС на фондацията "Център за развитие на междуличностните отношения".

Той е създаден по идея на първата дама и до 2009 г. се нарича Център за развитие на руския език. Под негова егида се провеждат фестивали и други мероприятия, свързани с популяризирането на руския език. Центърът е съучредител на издателство за литература, в което Артур Очеретни държи 75%. Издателството публикува няколко списания.

Артур Очеретни и Людмила Путина са приятели във фейсбук. Вниманието на медиите привлича пост на Очеретни от 14 април 2015 г., в който той споделя резултатите от направен психологически тест.
Единственият лайк под него е Людмила Путина.

Има и друга версия, че Артур е служител на ФСБ, чиято задача е да стои близо до бившата първа дама и да се грижи за опазването на тайните. Както и трета версия, че Путин се е развел със съпругата си, за да й даде възможност за нов живот. В руските медии има снимки на Людмила Путина и Артур Очеретни заедно, но няма повече информация. Людмила Путина бе заявила, че е уморена от публичността и мечтае да продължи живота си далеч от суетата.