Индийската организация за космически изследвания (ИСРО) проведе днес изпитания на свръхзвуков ракетен двигател, който ще намали почти 10 пъти цената на изстрелванията. Това съобщава телевизионният канал Ен Ди Ти Ви. Изпитанията са проведени сутринта на космодрума на остров Шрихарикота в източната част на страната.
„Това е голям успех”, каза пред журналисти директорът на космическата агенция на Индия Киран Кумар. Новата двигателна система е работила около пет секунди, но за това време е потвърдила очакваните характеристики. Доктор Кумар отбелязва, че новият свръхзвуков правопоточен въздушно-реактивен двигател (SCRAMJET) рязко ще намали теглото на двигателя и цялата ракета, както и цената на полетите.

Сега извеждането в космоса на един килограм полезен товар струва около 20 хиляди долара. Новият двигател ще даде възможност да се намали тази цена до 10 пъти, отбелязва телевизионният канал. „Индия влезе в престижния клуб на държавите, притежаващ такава технология” каза Кумар. Сега по света само САЩ и Австралия са извършвали успешни изпитания на подобни двигателни системи. 

Източник: БГНЕС