Фирма, свързана с кмета Петър Паунов, печели обществени поръчки в Батак. "Престиж Паунов" ЕООД на сина на градоначалника Крум Паунов е регистрирана в Ихтиман, но работи основно на територията на община Батак, показва наше проучване.

За да няма конфликт на интереси, повечето поръчки са възлагани от местното Горско стопанство. Фирмата участва като подизпълнител или част от консорциум с други партньори в дейности на общината. В писмо до Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси четирима съветници твърдят, че "Престиж-Паунов" усвоява под различни форми в разнообразни дейности - ремонти на сгради и ВиК мрежата в общината, модернизиране на градския стадион, спортни площадки и т.н. Дружеството е подизпълнител и на проекти, реализирани на територията на общината с европейски средства. 

Фирмата явно има разнообразна дейност и специалисти в най-различни области, както и необходимата техника за съответните услуги. През годините, откакто Петър Паунов оглави общината за пръв път през 2003 година, дружеството на сина му се е занимавало със сметосъбиране, почистване на коритата на реките, снегопочистване и зимна поддръжка на пътищата и текущи ремонти. От стара справка за капиталовите разходи на общината през 2006 година се вижда, че „Престиж Паунов“ е работило по 6 от 15-те позиции.

Дружеството е основен изпълнител и в няколко проекта на Горското в Батак, показват справките в агенцията за обществени поръчки. 

Междувременно стана ясно, че община Батак е натрупала борчове от 1,8 млн. лв. при опит да получи финансиране за един и същ проект преди 12 г. Става въпрос за ремонт на ВиК мрежата в Нова махала и Фотиново, като изпълнението е поверено на фирма "Еко-Хидро-90". Заради големия дълг данъчните са направили пълна ревизия на общината. По случая е изпратен сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от съветниците Катя Коралиева, Тоско Кормушев, Петър Балинов и Илия Банчев.

От архивите 

Представяме ви само някои от дейностите, които „Престиж Паунов“ ЕООД е извършвало на територията на общината, откакто Петър Паунов е кмет на Батак:

Източник: Марица