За един баща това е кошмарът, който го е довел до лудост хладнокръвно да убие майката, подкрепяла детето, а след това да я нареже с трион. "Още не мога да повярвам, че съм отгледал убиец. Срамувам се" - тези думи изрече Радослав Стефанов, цитиран от “168 часа”. Той е баща на 45-годишния Стефан Стефанов – железаря, в чийто дом в кв. “Гривица” полицията откри пет полиетиленови чувала с разчлененото тяло на съпругата му Галина.
"Без видимо притеснение, абсолютно спокоен, Стефан сам ни посочи килера, където беше складирал разфасованото тяло", разказа криминалист. Спокойно прозвучало и признанието: "Да, аз я убих. Друго нямам какво да кажа."

Ден след това откриваме баща му Радослав на двора. Около 75-годишен, белокос, достолепно изглеждащ мъж. Леко приведен, измъчен и доста посърнал.

Без още да е чул въпроса на "168 часа", той казва: "Аз съм бащата на тоя, дето го отведоха вчера за убийството на снаха ми." Запитан каква е причината, той, без да се замисля, разкрива своята версия за зловещата история. Според него вина за кървавата драма в семейството имала внучката Боряна. "Много я глезеха, от нищо не я лишаваха, а тя им се отплати, като избяга в София", продължава старецът. С болка споделя подозренията на сина си, че Боряна е свързана с наркопласьор, който я въвел в схеми за разпространение на наркотици. "Майка й я подкрепяше, когато Стефан я укоряваше", разказва бавно дядото. Казва, че го боли сърцето за това, че синът му лепва такова черно петно на фамилията – убиец.

Стефанов не отрече, че от години между Стефан и Галина имало неразбирателство, конфликти и скандали. За нездравословния климат в семейството посочва и "виновницата" – внучката Биляна. На въпрос вярно ли е, че за наказание ги е връзвал с вериги за леглото и ги е унижавал, както твърдят съседите, отказа да отговори.

"Обичах Галя като дъщеря. Нямам думи за нея. Веднъж не нагруби нито мен, нито жена ми. Но дълбоко в себе си таеше някаква болка. Усещах го. Затваряше се в себе си. И дълго време не говореше с никого", продължава бащата. Признава, че снаха му е била скромна. Много човечна. Нарича я ангел вкъщи. В семейството им нямало финансови проблеми, тъй като Стефан имал златен занаят – железар. В Шумен били доволни от услугите му.

Гордее се, че снахата се е дипломирала в Шуменския университет по специалността “Българска филология”. Тъй като не можела да си намери работа като учител, започнала в малък хотел в Шумен. Печелела добре. Ходила и на гости на сестра си в Канада. Таткото обаче категорично отрича появилата се в медиите версия, че синът му убил снахата, за да й прибере спечелените пари в чужбина. След което да си купи форд. Със стареца разговаряме пред колата с чуждестранен номер.

За пъкления план на сина си Стефанов изобщо не подозирал Нищо не подозирала и свекървата. Дали ще присъства на заседанието в съда, когато прокурорът ще поиска постоянно задържане под стража за сина му убиец? "Няма да отида нито в съда, нито в затвора, когато го осъдят - казва възрастният човек. - Да отговаря за делата си, които е сторил." С мъка споделя, че след кървавата драма синът му повече не съществува за него. "Мъртъв е", категоричен е бащата. Той е дошъл в дома на фамилната къща, за да изчисти още незасъхналите кървави следи от престъплението на изверга. "Проблемът е, че няма изчистване от срама и позора, които синът ми лепна на семейството. Те остават до гроб, много боли", нарежда таткото, който се просълзява при тази изповед.

Смята, че синът му не се е разкаял, нито съжалява за стореното. Според Радослав освен светското правосъдие, което очаквало сина му, имало и друго, по-справедливо - Божието правосъдие.