ВВС на САЩ разследват жалба на жена-генерал, заявила, че е била принудена за сексуален контакт” от страна на представител на висшето военно ръководство, съобщи Washington Post.
В подадената жалба тя обвинила своя началник в „използване на власт за принуда към сексуален контакт” три пъти в периода от април 2007 г. до април 2009 г.

Жената вече е напуснала армията, но тогава се намирала на действителна военната служба.

„ВВС водят сериозно разследване на това дело” – цитира вестникът думи на полковник Патрик Райдър, официален представител на ВВС.

Ако ВВС предявят обвинение, то делото вероятно ще стане един от най-значимите случаи на посегателство от сексуален характер в съвременната история на ВВС, счита Washington Post.

През 2003 г. американското министерство по въпросите на военнослужещите-ветерани провело анкета и се уяснило, че над 30 хиляди резервисти получили в армията сексуални травми. Към 2009 г. техният брой се увеличил до 50 хиляди.

През последния май Пентагонът публикува доклад, в който се казва, че след 1 октомври 2014 г. за една година са получени 6083 съобщения за случаи на сексуални нападения, като 5240 от тях били подадени от военнослужещи.

Тази статистика буди твърде много резерви, тъй като в американската армия расовите проблеми и сексуалните посегателства вече практически са преодолени. Това последва след взетите мерки през 2013 г., когато Барак Обама в официалното си обръщение към випускниците на Военноморската академия в Анаполис беше принуден да засегне темата за зачестилите престъпления на сексуална почва в редовете на армията. Именно след това като част от решаване на проблема стана решението хомосексуалните да растат свободно в йерархията.

Превод и редакция: БЛИЦ