Да си имаш домашен любимец е едно най-хубавите неща в живота. За онези, които все още не го вярват, ето няколко причини да се убедите, че животът с домашен любимец е много по-здравословен!
Оправят ви настроението
Когато не сте в настроение, имате сериозни проблеми, не желаете да говорите с никого или просто ви е тъпо, домашният ви любимец винаги е в състояние да ви оправи настроението. 

Те се нуждаят само от един поглед или малко внимание и са готови да ви бъдат компания в добро и зло. Освен това животните усещат нашите чувства, емоции и настроения. Знаят, че нещо не е наред и винаги идват да проверят какво се случва. 

Самото им присъствие и ведро отношение без да искат нищо в замяна ще ви оправи настроението.

Фитнесът ви е в кърпа вързан
Това важи най-вече за стопаните на кучета. Тичането след кучето, игрите, разходките, карането на колело заедно – всичко това ви кара да се движите и е полезно както за вас, така и за животното!

Има ползи и за сърцето
Изследванията сочат, че съжителството с домашен любимец допринася за намаляване на кръвното налягане и нормализиране на сърдечната честота. Холестеролът и триглицеридите също намаляват стойностите си, ако живеете с животно вкъщи. 

Намаляват стреса
Само няколко минути са необходими, за да намали кучето ви нивата на стрес в организма. Котките също го умеят. Те лягат върху стопанина си и се умилкват, докато не се уверят, ще вече е по-добре.

Животните усещат електрическото поле, което излъчваме с телата си и долавят много по-добре промените в него. При стрес нивата на хормоните се променят. Ето защо животните се притичват веднага на помощ. 

С непринудената си компания те допринасят за свалянето на нивата на стрес и нормализирането на хормоните и сърдечната дейност.

Облекчават болката
Отново ще споменем способността на котките да влияят върху болката. Много хора докладват, че котките им лягат и се наместват върху мястото, на което чувстват болка. След известно време болката или е намаляла, или е напълно изчезнала. 

Наречете го мистерия, но вероятно ако имате приятел с котка той би могъл да потвърди.

Източник: az-jenata.bg