България се сбогува с Митко Цонев. Колеги, приятели и близки се поклониха пред големия телевизионер. На поклонението присъстваха Симеон Сакскобургготски, Корнелия Нинова, Сергей Станишев, Мая Манолова и Ангел Найденов, Боряна Пунчева, Екатерина Генова, Севда Шишманова, Ахинора Куманова, Уляна Пръмова, Ваня Червенкова, Петър Попангелов, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, Коко Каменаров, Велислава Дърева, шефката на националната телевизия Варя Анкова и много колеги на Цонев от БНТ.
Поклонението пред Димитър Цонев се състоя днес в църквата "Свети Седмочисленици". Близките му са решили да го положат в затворен ковчег. Съболезнования приема заедно със съпругата му Мариана и майка му Анахид Тачева. Близките на Митко помолиха всички, които го обичаха, да не носят цветя. Вместо това сумите за тях, колкото и да са малки, ще бъдат дарени на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и която ще подпомага млади журналисти.

Силвия Симова го нарече най-добрият водещ, а Траяна Райкова го определи като един прекрасен човек, ерудиран, събрал най-доброто в себе си.
„Аз го помня от студентската скамейка с ведро отношение към хората и живота”, разказа Михаил Миков.
Илияна Йотова пък каза, че това е бил вторият човек, който я е посрещнал. „Погледна ме и каза „Теб май камерата ще те обича”. Големият приятел, не искам да говоря за него в минало време”.

Огнян Герджиков пък си спомни за Цонев, че му е оставил впечатление още в студентските години като човек оптимист, ведър слънчев.
Красимир Минев пък сподели, че двамата са били първите, когато  „По света и у нас” е започнала да се води от двойки. „Имаше още какво да даде и на българската журналистика, и на близките си”, завърши той.

Димитър Цонев си отиде от този свят броени дни преди да навърши 57 години. Той не успя да се пребори за живота си, след като получи масивен инфаркт. Той беше приет във Военна болница на 14 август. Претърпя операция, но въпреки усилията на лекарите почина на 23 август.

Днес след централната информационна емисия тази вечер, БНТ1 ще излъчи едно от последните интервюта на журналиста, който той даде по повод 55-годишнината на „По света и у нас”. Утре вечер от 21:00 часа националната телевизия ще покаже събрани откъси от най-значимите професионални изяви на обичания водещ на поколения българи в „Живот в кадър”.

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1986 - 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“. От 1991 до 2002 г. е водещ „Новини“ по Канал 1 на Българската национална телевизия. През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, след това е пиар на „БТК Груп“ и отново се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с...“. В годините е водещ още на предаванията "24/7", "Лице в лице", "Още от деня"... Автор е и на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.