Премиерът Бойко Борисов е единственият, който може да сбъдне пророчеството на леля Ванга и да разпореди разкриване на гроба на Васил Левски. В това е убеден нейният дългогодишен довереник Павел Кипров. Признатата в цял свят ясновидка му завещава тайната, като той твърди, че може да посочи мястото с точност до сантиметри. След което ще започне възходът на България.
"Това ще бъде потвърдено от всеки елементарен апарат, защото Апостола е погребан с метален кръст, с ножа и пищова, върху които са се заклевали съратниците му от Софийско, имало е Библия и икона, които са изгнили", разкри той, цитиран от "168 часа" Кипров. Той е убеден, че там има и каменен кръст с името на Левски, защото Ванга все му повтаряла: "Търсете кръста, по кръста ще го намерите."

Въпреки това заинтересованите институции си прехвърлят топката кой трябва да започне проучването в столичния храм "Свети Николай Чудотворец".

От Министерството на културата писмено отговарят, че теренните проучвания трябва да се направят от археолог, като се приложат разпоредбите на Закона за културното наследство. Бившият омбудсман Константин Пенчев обещава на Кипров срещи с директора на Националния археологически институт Людмил Вагалински и със зам.-кмета на София Тодор Чобанов. Вагалински препоръчва на довереника на Ванга да се обърне към фондация "Васил Левски". Шефката на Общинския "Музей за история на София" Надежда Йовчева пише, че имат много становища от граждани за местоположението на гроба на Левски. Според някои той е в двора на Първа английска гимназия, според други - в храма "Света Петка Самарджийска". Затова там е поставена паметна плоча.

Проверка в храма на ул. "Калоян" установи, че действително под него има второ ниво, което личи от малката остъклена ниша. На въпрос защо не се провери какво има там, от църквата казват, че навсякъде в района ще излезе археология и затова специалистите не искали да предприемат нищо. Защото ще трябва да се разрушат всички сгради наоколо. Археолозите и историците посрещат идеята за разкопките на нож.

Причината е в дълго натрапваната теза от покойния писател Николай Хайтов, че гробът на Левски е в църквата "Света Петка Самарджийска". Той години наред обвиняваше учените във фалшификации, в неграмотност и нежелание да проучат гроб 95, за който бе убеден, че е на Левски.

Неотдавна археологията и лабораторните анализи по безспорен начин доказаха, че това е византийски гроб на поне 1000 години.

Оттогава учени и историци не пропускат да натрият носа на всички ентусиасти с версии за Левски. Като постоянно напомнят за войнстващото невежество на Хайтов и други като него. Затова отпорът им сега е съвсем обясним.

Очевидно това е въпрос, който трябва да се реши на по-високо ниво. Още повече че разкопките ще са минимални, защото Кипров твърди, че според Ванга гробът е плитък и пророчицата точно му е описала мястото.

Той е убеден, че в тази история премиерът ще има някаква роля, защото преди повече от 25 години ясновидката му говорила за него. Тогава Кипров изобщо не разбирал тя за кого говори, защото го описвала като "топкаджия, защото рита топка". Кипров опитвал да налучка кой е, но тя казала, че този човек ще поеме държавата. Че е роден в село до София, че ще стане генерал, ще поеме София и че американците ще го обичат.

"Не знам защо, но понеже бе много преди промените през 1990 г., все си мислех, че говори за Тодор Живков, и й казах: "Лельо Ванге, чуваш ли се какво говориш, как Живков ще го обичат в САЩ?"

"Ти не разбра ли, бе, не ти говоря за Живков. Говоря ти за друг човек", скастрила го в типичния си стил тя. След което му оставила тайно послание за топкаджията.

"Повече не мога да кажа, освен че гробът на Левски ще бъде открит в годината на възхода на българската държава", казва Кипров.

Преди 5 години той и Борисов провели среща, но оттогава премиерът не предприел нищо.

Близкият до Ванга недоумява защо археолозите често търсят нещо с десетилетия, без изобщо да са сигурни какво ще открият. А в случая ще са им необходими минути, за да установят истината.

Той не разбира защо преди промените на Ванга й се доверявал не само Тодор Живков, а и цялото Политбюро, докато сегашното ръководство на страната не вярва на посланията й.

На някакъв етап на Живков му омръзнало да слуша какъв феномен е тя и попитал министъра, отговарящ за науката, какво знаят за дарбата й.

"Той отговорил, че развитието все още не е на такова ниво, че да се даде смислено обяснение - спомня си Кипров. - Тогава Живков изпраща хора да я поканят в София. Настоява за лична среща, за да види какво е това чудо, за което всички му говорят.

В определения ден Ванга с една нейна приятелка - комунистка от Сандански и активен борец против фашизма - Иванка Лалева, се връщат от морето. Отсядат в София и се явяват при Живков. Иванка я поддържа, докато ходи, защото Ванга е сляпа, настаняват я до бюрото на Първия и той й задава три въпроса. Иванка лично ми е казвала, че в началото се е държал грубо, и от този момент тя го намразва."

"Аз съм комунистка много преди той да е комунист, и един комунист няма право да се държи така с друг човек", била тезата й.

На срещата Живков казал на Ванга, че предишната нощ от църква в центъра на столицата са обрани много ценни икони. "Можеш ли да кажеш кой ги е откраднал, къде са иконите и къде се крият крадците", попитал той.

"Имате ли хора на разположение?", бил отговорът на пророчицата. Той веднага повикал хора от УБО - сегашната Национална служба за охрана.

Най-общо думите й били: "Ти момче, знаеш ли къде е тази улица? Отиваш в тази къща и търсиш на това място. Следващият, отиваш еди-къде си и докарай попа." Когато се връщат, докарват свещеника крадец и иконите

Тя лично попитала свещеника пред Живков и УБО: "Ти бе, момче, защо ги открадна?" "Обещаха ми много долари", бил отговорът му. Живков буквално онемява. Сбогуват се и той решава, че трябва да я назначи за държавен служител с ранг негов съветник. Определя й се стая и периодично тя идва на срещи в София с министрите, които имат нужда от съветите й.

"Знам, че е била там няколко пъти, но малко след това се разболява тежко - казва Кипров. Людмила Живкова я вкарва в болница в София и там я спасяват, тогава животът й наистина е бил в опасност. След което се разбират, че тя повече няма да идва в София."

След тази среща с Живков, Ванга се е срещала с него поне още три пъти, казва довереникът й.

"Единия път знам, че са били на "Царска Бистрица" - уточнява той и продължава: смятате ли за случайно, че Тато бе толкова години на власт?Убеден съм, че това се дължи единствено благодарение на леля Ванга."

Кипров твърди, че и югославският лидер Тито също дължи дългата си политическа кариера на нея. "Той поддържаше връзките си с нея тайно - твърди довереникът й. - Знам, че чрез свои емисари Тито й е предлагал да живее в Югославия, където пожелае. Че в Белград й е приготвена сграда от 13 етажа, като на покрива има градина, където да живее, да работи, въобще да прави каквото иска и както иска. Тя му казва: "Не, аз съм българка и оставам тук." Ако тя не се е чувствала българка, смятате ли, че е имало сила, която да я задържи тук, когато всички я искаха и всички й предлагаха какво ли не?

Когато започнаха да строят Самуиловата крепост, Людмила Живкова дойде при нея и й каза, че правителството е заделило 100 хил. лв., за да й построят къща. Аргументът й бил, че при нея идват хора от цял свят, а тя живеела в мизерия. Тогава Ванга отново казва: "Не, ако построите нещо, аз ще избягам, не искам никакви постройки и палати, ще си живея в тази къщурка."