Може ли един политик да има открит сексуален живот и това да не се отрази на кариерата му? А да се влюбва, да изневерява, да се развежда, жени, да мами и да го мамят?
Може ли един политик да има открит сексуален живот и това да не се отрази на кариерата му? А да се влюбва, да изневерява, да се развежда, жени, да мами и да го мамят? Отговорите на тези въпроси са различни за различните държави. Иначе почти идентични в културно отношение европейски общества рязко се различават по отношението си към секса и любовта. За един френски президент например изневярата си е направо задължителна, поне ако съдим по историите на президентите в Елисейския дворец от половин век насам.

Няма властващ в Париж, който да не е бил улавян от папараците в похождения – някои и многократно. Колкото и странно да звучи, президентът с най-много любовници наведнъж е сегашният - Франсоа Оланд. Въпреки вида му на данъчен инспектор социалистът привлича едни от най-красивите жени на Франция. Оланд изостави дългогодишната си партньорка Валери Трирвайлер буквално пред очите на нацията заради афера с актрисата Жули Гайе, която не след дълго също се оплака публично, че е жертва на изневери от страна на любимия си. Френските избиратели не приеха с радост новините за аферите на държавния си глава, но не заради моралната страна на въпроса, а заради липсата на финес в начина, по който се отнася към жените си. С Трирвайлер Оланд приключи почти като с бизнес, който не е потръгнал, а към новите си любовници бе хванат да пътува на скутер, возен от бодигарда си. Снимки, от които всеки френски любовник би се засрамил.  



Предшественикът му Саркози бе много по-талантлив бонвиван – него пък го заловиха с новата му любима – манекенката Карла Бруни, на яхта. Снимките им как пият шампанско станаха причина за светкавичен и поне пред външния поглед изключително цивилизован развод с госпожа Саркози, а Бруни бързо стана негова втора съпруга и първа дама. Дори и далеч по-отбрани откъм поведение френски президенти като Валери Жискар д’Естен не спестиха на народа си удоволствието да имат за президент фустогонец. Той обаче съумяваше да запази похожденията си в тайна до момента, в който не катастрофира призори с камион, превозващ мляко. В пресата излезе само, че е бил съпровождан от дама. Според някои непотвърдени слухове това била самата принцеса Даяна. 
 
Жак Ширак не отстъпва на колегите си по слава, като за разлика от тях той имаше и първа дама, която негласно му позволяваше многобройните афери. На въпрос късно вечер от един журналист къде е мъжът ѝ, тя произнесе прочутата реплика: “Нощ е, разбира се, че не знам къде той прекарва нощите си.” Вероятно и поради тази причина именно Бернадет Ширак утеши съпругата на Митеран Даниел, когато стана ясно, че президентът води двойствен живот. Официално живее със съпругата си в Елисейския дворец, а всъщност прекарва времето си с Ан – жена на възрастта на синовете му. Франция показа до каква степен толерира любовта, пък дори и тя да е извънбрачна, когато на погребението на Франсоа Митеран зад ковчега му вървяха и двете му жени.

Други народи, други нрави. Далеч не толкова либерално към шегите на Амура подхождат американците. От своите президенти американските избиратели очакват ангелоподобни качества. Те трябва да са примерни съпрузи, добри бащи и лоялни синове. В този образ няма място дори за кратка орална афера, каквато за беда се оказа, че има Бил Клинтън. Едва ли има човек на земята, който да не знае в подробности всичко за френските закачки между шефа на Белия дом и стажантката му, когато на власт бе Клинтън. 
 
Разкритието, че Моника Люински е имала афера с президента, 



доведе до лавина от признания на дългогодишни любовници, кратки афери и случайни сексуални забежки. Самата Моника мълча повече от десетилетие за тази история, но пък дългогодишните любовници Дженифър Флауърс и Пола Джоунс споделят и до ден днешен напоително за всичките си любовни нощи с бившия президент. Бурният сексуален живот на Бил Клинтън тогава едва не го катурна от поста и продължава да е пречка дори пред жена му днес в кандидатпрезидентската ѝ кампания.

Ако не беше италианският премиер, вероятно Клинтън щеше да остане в историята като най-потентния съвременен лидер. Но Силвио Берлускони го измести от този трон с прозвището, дадено му от италианците – Краля на бунга-бунга. Стотици любовници, оргии с малолетни момичета, кабинет, съставен от топхубавици, телевизии, в които работят предимно източноевропейски богини – всичко това е империята Берлускони. Секс, лъжи и власт. 


 
Силвио Берлускони надскочи всичките си колеги и се оказа, че той не се задоволява с това да има една, две или пет любовници. Не, при него става дума за цяла система, в която десетки млади красавици получават жилища и месечна издръжка от него, за да го забавляват, когато ги повика. Този начин на действие обаче доста напомня за поддържането на публични домове и проституция, а тя е забранена в Италия. Когато се оказа и че една от жените, участвали в оргиите, е малолетната мароканка Руби, Берлускони трябваше да се изправи пред съда. 



Германия е далеч по-пуритански настроена от Франция и Италия, макар че не може да се мери в това с Америка. Любовта на немските политици е далеч по-провинциална от тази на френските им събратя по съдба. Така например баварският премиер Хорст Зеехофер също се оказа мъж с две семейства – законното в Мюнхен и любовница с дете в Берлин. След като изневярата му бе разкрита, той се раздели с любовницата, оставяйки издръжка за детето, и се прибра при жена си в католическа Бавария. Сънародниците му дадоха прошка и забравиха за случилото се, което пролича и от последния филм, посветен на живота и делата на Зеехофер. 



В него почти час премиерът на Бавария показваше колекцията си от влакчета в дома си, а никой така и не отрони и дума за второто му семейство в Берлин. От президентите си Германия досега е имала само един, заловен почти в крачка - Кристиян Вулф. Макар и да не е излизало на бял свят нищо за отношенията му с втората му съпруга Бетина, преди да се разведе с първата – Кристиане, фактът, че вече бившият държавен глава се ожени за новата си изгора буквално месец след развода си, е достатъчно красноречив.



Все още рекордьори по брой любими си остават бившият канцлер Герхард Шрьодер – 4 съпруги, и външният му министър Йошка Фишер – 5 съпруги. И двамата обаче, вместо да поддържат извънбрачни афери, предпочитаха да узаконяват връзките си. Социалдемократите като че ли са повече по тънката част от колегите си консерватори. И Вили Бранд, и Хелмут Шмид са известни любовници, но съумяват да запазят аферите си в тайна. Това се дължи до голяма степен и на отношението на медиите към тази страна на живота – схващането е, че личният живот на политиците си е личен, ако не представлява престъпление. Десетилетия наред по тази причина всички знаеха и всички мълчаха за любовните отношения на Хелмут Кол със секретарката му. Когато съпругата му Ханелоре се самоуби, измъчвана години наред от рядка светлинна алергия и самота, Кол се ожени обаче не за секретарката си, а за редакторката на биографията си.

Любовта не подминава и Брюксел. Най-пикантната афера там имаше и един от най-непикантно изглеждащите комисари – германецът Гюнтер Ферхойген. Докато водеше преговорите за членство на България в ЕС, той се влюби в шефката на кабинета си Петра Ерлер. Това стана ясно на целия ЕС, след като списания публикуваха снимки от нудистки плаж в Латвия, на който двамата се държаха влюбено за ръка. Темата за морала на еврокомисарите бе повдигната дори официално, но тогавашният шеф на ЕК Барозу отказа да я коментира, като заяви, че личният живот на комисарите не засяга никого освен самите комисари. Но политиците са не само изневеряващи съпрузи, а и мамени съпрузи. Северноирландският премиер Питър Робинсън бе принуден да подаде оставка, след като се оказа, че жена му Ирис си е хванала 19-годишен любовник. Това само по себе си нямаше да е проблем за кариерата на Робинсън, ако не излезе наяве и че Ирис Робинсън е възложила на 19-годишния си любовник обществени поръчки за строежи за 55 000 евро, с които той си отворил обаче закусвалня.

Като в руски роман пък се развиват любовните отношения на господарите в Кремъл. Десетилетия наред владетелите на Съветския съюз избягваха да демонстрират каквато и да е човешка слабост – не само не се знаеше нищо за любовния им живот, но и съпругите им бяха държани далеч от публичността. Първата, която разчупи тази догма, бе Раиса Горбачова. Перестройката освен свобода на руснаците донесе свобода и на жената на лидера в Кремъл. Тази тенденция не трая дълго - 20-ина години по-късно личният живот на лидерите в Москва отново е обвит в тайни и недомлъвки. Безспорно най-известната неизвестна любовница в света е гимнастичката Алина Кабаева. За нея се говори, че от години споделя ложето на Путин и дори му е родила две деца Но тази връзка никога не е била потвърждавана, а Алина и Путин не се показват заедно. Гимнастичката пък отрича да има свои деца и за снимките, на които тя се появи с бебе момченце, твърди, че това е племенникът ѝ. 

През 2013 г. Путин хвърли истинска бомба – обяви, че се разделя със съпругата си Людмила. Подобно нещо не се бе случвало в Русия от 300 години – последният владетел, който се е разделял от жена си, е цар Петър I. Людмила Путина засега е и единствената бивша жена на руски владетел, останала жива след раздялата. Тя получи развод едва година по-късно, което се дължи най-вече на дълбоката ѝ религиозност. За да не засегнат чувствата на православните вярващи, първата двойка изчака с развода, докато отношенията им престанаха да занимават медиите. Оттогава президентът няма официална партньорка до себе си. 

Източник: "24 часа"