Заплануваното разширяване на ролята на НАТО в усилията на международната коалиция за борба с терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) по всяка вероятност ще доведе до отслабване на наблюдението, извършвано от алианса на въздушното пространство на страните от Централна и Източна Европа, предаде БГНЕс, позовавайки се на ДПА и военни източници. 
НАТО, отбелязва германската агенция, не разполага с достатъчно самолети за радиолокационно разузнаване AWACS, за да окаже подкрепа на ръководената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава”, без да занижи активността си в други направления. 

Военни специалисти предлагали за мисията срещу джихадистите да бъдат отделени до 720 летателни часа на AWACS от предвидените за наблюдение в небето на страните от Източна Европа. 

В НАТО, според ДПА, сега смятали контрола над въздушното пространство на страни-членки на алианса като Латвия, Литва, Естония и Полша за по-малко важен от борбата с ИД. Наблюдението можело да се компенсира чрез наземни радиолокационни станции. 

На срещата на върха на НАТО във Варшава държавите-членки постигнаха принципна договореност за увеличаване на приноса им в борбата със заплахата „Ислямска държава”.