“Бог не съди, че да прощава, той приема душите, които са чисти, Митковата беше такава” каза Мариана. Съпругата на Митко Цонев дори в мъката си се усмихва на текст на Любен Дилов: “Митко сега гали с мустаците си петите на Бога”. 
Мариана е на 19, идва от чужбина. Той е на 20. Срещат ги приятели. “Моята първа абстрактна любов”, пише тя върху снимка, която намира наскоро - там е по бански, млада и привлекателна, снимала се е за него. Той пък ѝ е написал: “Ще те обичам вечно”. 

Три години били гаджета, преди да си кажат “да”. “Ние бяхме първите, които се ожениха от нашата компания”, спомня си Мариана, цитирана от „24 часа”. Случката е отпреди повече от 30 г. А дали да признаят, че искат да се оженят? Теглили жребий с по-къса и по-дълга клечка - едната била от сладолед. Явно се е паднала по-късата.

Че баща му е Коста Цонев, Мариана не знаела. Не се е съблазнила от звездата в семейството. Митко я води на кино - гледат филма “Тайфуни с нежни имена” с Коста в ролята на разузнавача Емил Боев по романа на Богомил Райнов. Наивната девойка коментира: “Ама този разузнавач Боев ми е някак изкуствен, не ми е съвсем истински.” После Митко я кани на гости в дома си. Качва се тя по стълбите. Вратата ѝ отваря... “Подкосиха ми се коленете, когато видях Коста Цонев. Свекърът ми не беше лесен човек. Но Митко имаше мек и благ характер - явно наследен от свекърва ми Анахид. Гени са това. Дядо му е бил персийски арменец”, връща се назад Маца, както Митко нарича половинката си. 

“Правили сме всичко заедно в живота”, разказва Мариана и допълва: „Все едно и сега ми говори. Обичаше живота, заедно колекционирахме преживявания, спомени, не вещи (разплаква се) - от вечери с приятели, от пътешествия, от случки с децата. Той ни готвеше, той ни обичаше. Той се смееше и усмихваше... Влюбен бе в живота. Представете си - аз на 19, той - на 20 години! Каква любов е била! Досега... Как да го кажа... Ами това е - 33 години заедно... Един до друг...”

Деси Цонева: Знам кога го накарах да се разплаче от гордост! 

Деси Цонева има безброй случки с баща си. Никога няма да забрави обаче как го е накарала да плаче от гордост. Като дете Деси кандидатствала в Горна баня. Било проблем обаче, че за нейната паралелка се състезавали много деца. А те не били случайни. Всичките имали роднина с връзки. Затова и Митко Цонев предполагал, че дъщеря му няма да влезе в паралелката и няма необходимата подготовката, която са имали всички останали. Приятна изненада обаче било, когато получили резултатите. 

“Накрая се оказа, че съм приета на 14-о място.” Радостта на Деси била малка в сравнение с гордостта на баща ѝ. “Никога няма да забравя как той се разплака.” Това е моментът, в който Димитър Цонев следи обучението на дъщеря си. Когато Деси избрала журналистиката, а баща ѝ приел решението като негова лична мисия. “Благодарение на него може би съм станала всичко това, което съм в момента”, казва Деси Цонева.