Apple иска да патентова метод, чрез който да събира пръстовите отпечатъци на крадците на iPhone, съобщава изданието Apple Insider. Компанията е подала документи в американското патентно бюро, с които представя нов метод за "събиране на биометрични данни за идентифициране на неоторизирани потребители".
Системата предвижда и запис на видео и звук. Тя ще може да се активира от разстояние от собственика на откраднатия iPhone.

Без да има каквато и да е допълнителна индикация, телефонът ще направи снимка или видео на лицето на крадеца, като може да записва и какво говори. Сензорът за пръстови отпечатъци пък ще може да запазва пръстовият отпечатък автоматично, когато засече погрешно въвеждане на кода за достъп. Към това ще се добавят и GPS данните за местоположение.

По този начин телефонът ще може да се отбранява и проактивно още преди неговият собственик да разбере, че е станал жертва на кражба. iPhone може да се отключва с пръстов отпечатък, но има и резервен вариант за въвеждане на код в случай, че сензорът не сработи поради някаква причина.

Apple не е коментирала темата. Функцията трябва да бъде одобрена от патентната служба преди да може да бъде използвана, като освен това компанията ще трябва и да обоснове как точно ще пази тези данни и при какви обстоятелства ще ги споделя с полицията. Това ще е деликатен дебат особено след като Apple вече имаше сериозен спор с ФБР по отношение на достъпа до данни на потребителите и взе активни мерки да криптира данните и трафика си.

Източник: vesti.bg