Девет светци пазят странджанското село Бродилово от зли сили. Духовете на Св. Богородица, св. Анастасия, Св. Троица, св. Панталеймон, св. Яни, св. Петка, св. Марина, св. Илия и св. Константин са се явявали неведнъж на местните жители. Едно от най-енергийните места обаче не само в района, но и в цяла България е параклисът на Св. Богородица. Легендата разказва, че мястото не отстъпва по сила на прочутия християнски център Кръстова гора в Родопите, пише в. България днес.
"В Бродилово се говори за един монах, който разказвал, че параклисът на Божията майка не отстъпва по нищо на Кръстова гора. През 1912-1913 г. в селото е имало килийно училище, в което преподавал монах. Дали е този същият духовник, или някой от околията, и до днес се чудим", разказа нестинарката Веселина Илиева.

Местността е на 2 км от селото, навътре в гората. Всяка година на 28 август бродиловци се събират и отиват да преспят там една вечер, за да се пречистят духовно. На няколко метра от параклиса на Богородица се намира и лековито аязмо, което сбъдва най-съкровените желания.

"Има някаква сила, не знам каква е, но я има! Първото, което ще видите, стъпвайки в местността, са многото маси. Броят им е голям, защото всяко семейство си е направило собствена за празника. Правят се курбани, пеят се песни и се играе", допълни бодро Веселина.

На другия край на селото пък се намира малък параклис на света Анастасия, до който също е разкрито лековито аязмо.

"Света Анастасия е била пророчица също като Ванга! Преди много години свекърва ми отишла да налее вода от близкото аязмо. Щом се приближила обаче, над него забелязала чисто голо дете. Уплашила се, хвърлила стомната и избягала. По-късно, когато се върнали, детето било изчезнало", сподели местната жена.

По думите й това било пророчицата, която си пазела водата. За историята свидетелстват още няколко жители на селото, пред които голото дете също се е появявало.

"На св. Константин също имаме много интересна случка с едно момче от София. Няколко години поред, идвайки към селото, колата му гаснеше на едно и също място. Когато сподели на майка си, тя веднага се сети, че навремето там имало аязмо на светеца. Преди хората ходели често заради нивите си, но последните години там не бил стъпвал човешки крак и светията потънал в забрава", разказа още Илиева.

След тази случка местните поели инициатива и разчистили мястото. Оттогава всяка година на 21 май от центъра на селото тръгва нестинарско шествие начело с иконата на светеца.

Бродиловци твърдят, че легендарният Вълчан войвода се укривал в пещера точно над тяхното село. Именно в тази пещера е заровено и част от имането му. След това пещерата била затрупана с камъни. Вълчан е бил прочут и известен най-вече като майстор обирач на хазни. Името му станало легенда през XIX век. Тогава той финансирал изграждането на дървен мост през река Резовска. След години дървените колони на моста изгнили и той бил победен от времето. Не след дълго бил възобновен, но не с дърво, а с камък, за да се запази с времето и да напомня за майсторлъка на някогашните строители.

За първи път тази година в Бродилово не се проведе традиционната кукерска практика тричане. Според древния обичай няколко кучета се ДбесятУ на едно опънато над водоем въже, а стопаните им гледат отдолу. Разбира се, животните са живи и здрави след края на ритуала и се отървават само с уплаха. Тричането бе инкриминирано като престъпление през 2011 г. Срещу събитието се обявиха еколози, а на тяхна страна застана и Бойко Борисов. Нарушителите подлежат на санкции от 50 до 250 лева. Полицията още тогава се опита да предотврати изпълнението му, но местните започнаха да го изпълняват тайно на различни места или ден преди това. Тази година обаче бродиловци не посмяха да го организират, дори и скришом от закона.