Съществуват много медицински изделия за поглъщане измислени през последните години, като хапчета камери и капсули предназначени да улавят сърдечния ритъм и дишането.  Но за да може използването на интелигентни капсули да стане масово, трябва да сме напълно сигурни, че те няма да ни причинят вреда.

Имайки това за цел, екип от изследователи е разработил малка батерия, която е напълно не токсична и предоставя достатъчно енергия за малка сензорни или диагностични устройства.

Според екипа ръководен от Кристофър Бетингер от университета Карнеги Мелън в Питсбърг, батериите използвани в момента в медицинските устройства за поглъщане не са напълно безопасни. Наличните на пазара батерии често съдържат токсични материали, които при поглъщане, вътре в тялото може да причинят вреда на пациента.

За да се справят с този проблем, изследователите създали изцяло нова батерия, която използва материали, които се срещат естествено в организма и са напълно безвредни за него. Те използвали меланинов пигмент, намиращ се в кожата, косата и очите, като основен елемент на батерията.
Меланинът има защитна функция в организма, като поглъща UV лъчите и защита тялото от свободните радикали. Той е в състояние да приема и отдава метални йони, което го прави идеален материал за батерия.

Дизайнът на батерията е може да се променя, като учените планират да го приспособяват към изискванията за конкретното му приложение, като например за доставката на лекарства в организма доставка в определен момент. Използването на меланина, като анод или катод на батерията, работейки еднакво добре и като двете, и друго вещество, като минералния манганов оксид или мекия метал магнезий се образува втория изход, като водният разтвор в стомашночревния тракт съдържа електролитите.

Устройството има структура от PLGA (полимлечна-ко-гликолова киселина) и е капсулирано с желатин. Дизайнът на батерията й позволява да поддържа структурата и функциите си докато преминава през тялото на пациента, като ако някакви непредвидени обстоятелства попречат за излизането на устройството от организма, след като е изпълнило своята задача, обикновено около 20 часа, то ще се разгради безвредно.

Създателите на батерията твърдят, че въпреки малкия капацитет на батерията в сравнение с литиево-йонните, тя може да осигури достатъчно енергия за малки сензорни устройства за диагностика или за доставящи лекарство в организма. Точните възможности на батерията варират в зависимост от конфигурацията, като батерия с 600 милиграма меланин като катод, може да захранва 5 миливатово устройство за 18 часа.

Екипът в момента търси партньори, за да стигне меланиновата батерия до пазара. В същото време, екипа работи по създаването на поглъщащи се батерии базирани на други биоматериали, като пектина.

Източник: Монитор