Френският гражданин Мурад Хамид, роднина на един от извършителите на нападението над редакцията на сп. „Шарли ебдо“, беше екстрадиран от България и вече е на френска територия, съобщи itele.fr. По данни на медията Хамид е кацнал на парижкото летище „Роаси“ в петък вечерта в 19:00 ч. местно време (20:00 ч. наше време) и е бил предаден прокуратурата в Париж.
Решението за екстрадирането му беше взето на 16 август от Софийския градски съд въз основа на европейска заповед за арест. Самият Хамид пожела незабавно да бъде върнат във Франция. Той вече има 10-годишна забрана да влиза в България.

20-годишният Хамид е влязъл в България с влак от Сърбия на 26 юли, като е заявил, че идва за едноседмична почивка.
Няма данни какво е правил до 28 юли, когато се е явил на проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ с намерение да премине българо-турската граница.

Тъй като не е имало каквато и да било забрана лицето да се придвижва на територията на страната, нито да се спира неговото движение, той е бил пропуснат. Граничните власти на Турция обаче го връщат у нас веднага, защото срещу Хамид е имало 5-годишна забрана да влиза в Турция. Първоначално той е настанен в бежански център.

Междувременно по международните канали постъпва информация, че Хамид е пътуващ боец към „Ислямска държава“ и се смята за особено опасен. ДАНС приема, че е„истинска, настояща и сериозна опасност за националната ни сигурност“. Ден по-късно пристига и европейската заповед за арест заради дейност, свързана с тероризъм.

Хамид е задържан в София на 29 юли. На 10 август Хамид заяви в съда, че от това, което вижда, у нас не съществува презумпция за невинност, че правата му не са били спазени и няколко дни с него са се държали като с куче. Задържаният се определи като жертва на несправедливост.