Поклонението пред Димитър Цонев ще се състои днес в църквата "Свети Седмочисленици" от 15,30 часа. Близките на Митко молят всички, които го обичаха, да не носят цветя. Вместо това сумите за тях, колкото и да са малки, да бъдат дарени на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и която ще подпомага млади журналисти. Така ще можем да запазим Митко вечно с нас, съобщиха от БНТ.
Погребение няма да има, защото ще бъде кремиран.

За да се простят с него хората, които не могат да присъстват на поклонението, БНТ ще направи предаване в памет на любимия водещ. То започва в 16,10 ч и ще покаже както кадри на живо от храма, така и откъси от документалните филми и предаванията, на които той отдаде голяма част от живота и таланта си. 

И популярни личности, и обикновени зрители не спират да пишат послания до Димитър Цонев в съболезнователната книга във фоайето на обществената телевизия. “Направи много и всичко беше от сърце Почивай в мир! Сбогом, мило Мите”, “Сбогом, Митко! Твоята усмивка, остроумни въпроси и оригинални разсъждения ще останат незабравими.

Един достоен професионалист, един достоен човек. Почивай в мир, Митко!”, “Боже, поне вече има кой да ти чете новините! Поклон пред вас, г-н Цонев” са малка част от десетките послания до обичания журналист в последния му път. Сърцето на Цонев спря във вторник, на рождения ден на сина му Димитър. 56-годишният тв водещ бе приет във ВМА на 14 август вечерта, когато се почувствал много зле - с главоболие, изпотяване, повръщане.

“Маце, лошо ми е...”, казал Митко на съпругата си Мариана, когато се връщали от почивка на море. “Летен вирус”, помислила тя. Полегнал в дома си. Станало му още по-зле. Дошла линейка. В болницата констатирали масивен инсулт. Кома! Така и не се върнал в съзнание. Лекарите правят всичко, но състоянието му е необратимо. Димитър Цонев угасна 6 дни преди да навърши 57 г.

Дъщеря му Деси каза: “Господ го прибра и му спести живот, който той не би искал - да бъде безпомощен.” Тя помоли в края на поклонението всички приятели, близки и почитатели на Димитър Цонев да се съберат пред църквата и да го изпратят с аплодисменти. Това ще бъде и част от филма за журналиста, който дъщеря му ще направи в негова памет. 

Вижте видеото на БНТ "Спомен за Митко Цонев" ТУК

Димитър Цонев е знакова фигура в историята на Българската национална телевизия. Той отдаде по-голямата част от професионалната си кариера на обществената медия, в която работи като репортер, редактор, водещ и заместник-директор на Канал 1. Зрителите ще го запомнят като водещ на информационната емисия „По света и у нас” и предаванията „Още от деня”, „Неделя х 3”, „Формула 5” и автор на 17 документални филми.

Беше изключителен професионалист – част от едно поколение, което създаваше основите на модерната журналистика в България, непосредствено след демократичните промени през 1989-та година. Юрист по образование, журналист по призвание, когото зрителите харесваха и на когото вярваха. Той съобщаваше години наред знаковите събития от нашия живот и се вписваше в духа на времето с бърза реакция и ярко присъствие на екрана.

След централната информационна емисия тази вечер, БНТ1 ще излъчи едно от последните интервюта на журналиста, който той даде по повод 55-годишнината на „По света и у нас”. Утре вечер от 21:00 часа националната телевизия ще покаже събрани откъси от най-значимите професионални изяви на обичания водещ на поколения българи в „Живот в кадър”.