Пентагонът продължава работата по развитие на така наречените „автономни системи” – безпилотни средства за поддръжка на действията на ВМС на САЩ.
На 24 август американското интернет-издание USNI News, принадлежащо на военноморският институт на САЩ (US Naval Institute), приоткри завесата на секретността над работите в тази област. В частност беше публикувана фотография на морски боен робот MK 18 MOD 2 Swordfish по време на изпитания на 4 ноември 2014 г. в Оманския залив. Този робот е предназначен за дълбоководно търсене на морски мини, поставени от противника.

Усилията са концентрирани към достигане на по-голяма автономност в управлението, която да замени дистанционното управление с участието на оператори. Дистанционното управление посредством заложените в паметта програми трябва да затрудни прехващането на управлението от противника.

Освен това в САЩ работят над разработката на „многопроцесорни системи” за управление, които осигуряват действията на роботите на рояци, в т. нар. „каскадни операции”.

Вградената в паметта на бойния робот компютърна програма ще му позволи без връзка с оператора самостоятелно да открива под водата морски мини и да определя техния тип. На следващия етап по сигнал на този робот в зоната на откритото от него минно поле може без връзка с оператора да се извикват специализирани роботи по обезвреждане на мини.

Превод и редакция: БЛИЦ