В Украйна проведоха изпитания на нова тактическа ракета, която е разработена изцяло от специалистите на държавното предприятие „Конструкторско бюро „Южное” Ангел” и държавното предприятие „Държавно Киевско конструкторско бюро „Луч””, съобщава unian.net.
Пресслужбата на „Луч” съобщи за това в социалните мрежи по доста странен начин. „Пасторът одобрява!”, пишат инженерите, имайки предвид прякора на Турчинов – „Кървавия пастор”, който той получи за връзките си с баптиската църква в Украйна и готовността да унищожава жителите на Донбас и Крим.
 
За успешните изпитания на новото ракетно оръжие съобщи и съветникът на президента Бирюков.

"Пасторът одобрява! Току що бе извършен първият пуск на новата ракета. Успешен. Точен", написа той.


Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов, който наблюдаваше изпитанията, заяви, че ракетата превъзхожда руските си аналози. „За разлика от руските аналози украинските ракети са управляеми и именно затова те са по-ефективни и точно поразяват целта, което беше и доказано по време на изпитанията”, каза Турчинов.
 
Освен това, той, коментирайки изпитанията, увери, че „всичките пускове на ракетата са преминали успешно”.
 
Турчинов отбеляза, че освен тестовете на ракетите, в петък се е състояло и „тестване на системи за управление на реактивни системи за залпов огън”. По думите му, системата е направена от украински производители и осигурява качеството управление на огъня и точно насочване на ракетите към целта.

Превод и редакция: БЛИЦ