Едно от най-възрастните котета у нас – Мъри, почина само месец преди да навърши невероятните 22 години. Възрастта на котарака е впечатляваща за животно от неговия вид, макар и да не е рекордна в световен мащаб. Преди да почине Мъри е бил близо до рекордьора в Гинес  – котката Тифани, родена през 1988 г.
Мъри е роден на 21 септември 1994 г. и е прекарал целия си живот в София в семейството на Петър и Елена Кузмини. В края на ’94, когато котето се появява в живота им, семейство Кузмини вече имат дъщеря на 3 години – Екатерина. Котаракът не се отделя от семейството в нито един момент – нито, когато през 1999 г. се появява второто дете – синът им Петър, нито при появата на втория домашен любимец – кучето Кари, порода дакел. Само няколко дни преди Мъри да напусне този свят се ражда и първото внуче на семейството – детето на Катя. Котаракът сменя и дома си неведнъж, следвайки плътно семейството си. За децата на Кузмини е най-трудно да си представят ежедневие без него, защото те не помнят живота си без него, пише kmeta.bg.



„Мъри остана самостоятелен до самия край. Макар слухът малко да му изневеряваше, а очите му да имаха перде, той се справяше отлично с всичко. Невероятно е в каква част от семейството може да се превърне едно животно“, споделя Елена, която поема основната грижа за котарака през целия му живот. След раждането на по-малкото им дете – Петър, котето често заспива в детското креватче. „Мъри не беше герой, той не ни е спасявал от пожар или нещо такова, той просто беше част от нас, спеше при нас, ядеше с нас, беше истински член на семейството“, допълва Елена.

Мъри е погребан в гробище за домашни любимци в София, където ще получи заслужена почивка от един дълъг, но добре изживян живот.