Ангела Меркел възнамерява да обяви догодина, вероятно през април, дали ще се кандидатира за нов мандат като канцлер на Германия. Това съобщи днес на уебсайта си списание "Шпигел", позовавайки се на източници от нейния Християндемократически съюз (ХДС), предаде ТАСС.
Според списанието отлагането на това отдавна очаквано изявление на Меркел е свързано с неясната позиция на лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, който още не е решил дали неговата партия - традиционен съюзник на християндемократите - ще подкрепи Меркел, или ще издигне свой кандидат за канцлер.

Канцлерът е в затруднено положение, защото иска на конгреса на ХДС да бъде преизбрана за председател с мандат още две години, пише "Шпигел". Но ще може да убеди съпартийците си да гласуват за нея само ако са уверени, че тя ще се кандидатира в изборите през 2017 г. А от друга страна, в средите около Меркел има опасения, че ако тя постави кандидатурата се без подкрепата на Зеехофер, това ще й навреди, заключава седмичникът.

Първоначално бе предвидено Ангела Меркел да обяви намеренията си още през пролетта на тази година. Но заради миграционната криза и конфликта с ХСС тя отложи за есента обявяването на решението си, припомни ТАСС, цитирана от БТА.