Основният проблем на Европа не е мигрантската, а заселническата криза. Това коментира математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов, цитиран от "Фокус". Той изрази опасенията си, че Европейският съюз може да загине много по-бързо, но прогнозира, че организацията няма да отстъпи. 
„Има пет много важни изисквания, които Република Турция в момента не е в състояние да осигури. Трябва да се търси взаимен компромис. Ясно е, че и петте няма как да се случат. Трябва примерно Турция да изпълни три и ЕС, и той да отстъпи. Но ако не се вземат бързи мерки, при това. което се случва в Близкия Изток, просто ще има кървава развръзка тази, тя не е вече имигрантска криза, тя е заселническа криза“, коментира проф. Михаил Константинов.

По думите му в момента Европа бива заселвана по насилствен и груб начин, с чужди на нейната култура и бит елементи. „Някой опитва да ликвидира ЕС и европейската цивилизация. Аз съм сигурен, че ние ще намерим сили да дадем отпор, но за да не става това по кървав и мъчителен начин, все още трябва да се вземат твърди, разумни и мирни мерки, тоест целият пакет от мерки трябва да бъде предприет“, категоричен бе проф. Михаил Константинов. 

Той допълни, че е необходима масирана европейска помощ за опазване на границата на България с Турция, защото това е сухопътната граница на Европейския съюз. Проф. Константинов каза още, че заради нетрайния съюз с Иран и Русия, Турция е в силна и опасна позиция, защото неизбежно отношенията между трите държави накрая ще прераснат в конфликт.