Турският президент Реджеп Ердоган откри днес третия мост над Босфора, който е едновременно най-широкият и най-високият висящ мост в света, както и най-дългият с жп линия. Той има по 4 платна за коли и 1 жп линия във всяка посока. На тържествената церемония по откриването на моста “Явуз Султан Селим”, който свърза Европа и Азия, присъства и българският премиер Бойко Борисов. Българският премиер  бе придружен в Турция от министрите на транспорта и културата Ивайло Московски и Вежди Рашидов.
Мостът, кръстен на управлявалия през XVI в. султан Селим I Свирепия, бе започнат през май 2013 г., а цената му възлиза на около $ 3 млрд. Целта на мегапроекта е да бъде намален огромният трафик, като се заобикаля центърът на Истанбул. Мостът е построен в северната част на Босфора. 135 000 коли дневно ще минават по него. “Явуз Султан Селим” е широк 58,5 м.
 

Чрез него много по-бързо ще се стига до третото истанбулско летище, което все още се строи. Двете му кули също са изключителни - единият от пилоните е висок 318 м, а другият - 322 м - само 2 м по-малко от Айфеловата кула. Част от строежа е и 116 км участък от магистралата “Северна Мармара”, която включва 35 виадукта. Втората фаза на проекта, включваща 257 км прилежащи пътища, ще завърши през 2018 г. По изчисления на турските власти конструкцията ще спести $ 1,45 млрд. разходи в енергия и 335 млн. долара в труд. Дължината на моста между пилоните е 1408 м, а цялостната му дължина - 2164 м.