В хода на мероприятията по внезапната проверка на войските по тревога бе вдигната във въздуха войната авиация, включително и най-новите бомбардировачи Су-34. Съединенията и частите, задействани в проверката, са приведени в най-висша степен на бойна готовност и извършват маршове в районите на летищата за излитане и товарителните станции на войнските железопътни ешелони.
Трябва да се отбележи, че маршрутите на движение са доведено до знанието на офицерите на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия непосредствено преди тръгването.

 

Внезапната проверка на бойната готовност на войските бе обявена вчера сутринта от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Тя засегна Северния флот, ВКС и ВДВ в Западния, Централния и Южния окръг.
 
В рамките на внезапната проверка на бойната готовност на руските войски от летище в Южния военен окръг са прехвърлени изтребители и бомбардировачи, съобщиха от руската армия. Според информацията, изтребителите МиГ-29СМТ са излетели за Краснодарски край, изтребители МиГ-31БМ за Ростовска област, а бомбардировач Су-34 – са отпътували за Крим.

По-рано от авиобазата до Санкт Петербург в Краснодарски край са били пребазирани хеликоптери Ми-8, Ми-24, Ми-35 и Ми-28Н.