В Пентагона се опасяват, че в следващите пет години ще бъдат въвлечени във военен конфликт, за който страната няма пари, пише Лорън Томпсън в публикацията U.S. Army Fears Major War Likely Within Five Years - But Lacks The Money To Prepare.
Високопоставени военни служители считат за възможно сериозно военно сблъскване с Иран, Северна Корея или Русия. Преди всичко обаче Пентагонът е разтревожен, че американската армия не е подготвена в необходимата степен за нито един от тези сценарии, се казва в публикацията.

Например финансирането на нови технологии за сухопътни боеве е твърде малко. За година американската армия харчи за осигуряване на транспорта и верижните машини по-малко, отколкото General Motors заработва за седмица. Бюджетът за материално-техническото снабдяване на вертолетите отива за модернизация на машини още от епохата Роналд Рейгън, тъй като американските ВВС не могат да си позволят да купят нови хеликоптери, отбелязва изданието.

Пентагонът не преувеличава като заявява, че в близките десет години САЩ нямат планове за мащабна модернизация на армията” – пише Forbes.

Превод и редакция: БЛИЦ