Тийнейджър от нюйоркския квартал Бруклин, по който полицаи стреляха 16, не е бил въоръжен и се е предавал, когато пазителите на реда са открили огън по него. Това твърдят адвокатите на младия афроамериканец в документи по съдебно дело.
Кестън Чарлз е бил само на 15, когато е бил прострелян три пъти по време на преследване през декември 2013 година. Тогава от полицията заявиха, че Чарлз е насочил пистолет към полицаите и след това е започнал да бяха. Оръжието се оказа, че е въздушен пистолет.
 
Нови кадри от камера за наблюдение, с които се е сдобило изданието New York Daily News, показват, че тийнейджърът не е бил въоръжен и дори се е предавал, докато полицията е стреляла по него.
 
Чарлз е бил прострелян в дупето, докато е бягал. После, когато той е хвърлил на земята въздушния пистолет и си е вдигнал ръцете, куршуми са го улучили в хълбока и гърдите. „Вдигнах си ръцете, а те още стреляха”, каза Чарлз под клетва пред съда.
 
Заради раните се наложило момчето да бъде поставено в медикаментозна кома в течение на три седмици и да претърпи операция. По-късно Чарлз е пледирал пред съда „виновен” в притежанието на фалшив пистолет. По думите на момчето, то бягало от полицията, защото се страхувало за живота си.
 
Вътрешна проверка установи, че полицаите са действали според правилата. Те не са били наказвани.
 
Сега федерален съдя от Манхатън ще трябва да реши, дали новото дело срещу тях, заведено от родителите на Чарлз, трябва да влезе в съда, където съдебно жури да реши, дали стражите на реда са употребили прекомерна сила.