Като лекар, журналист и писател д-р Тотко Найденов може от разстояние да направи много точно медицинско заключение за здравословното състояние на настоящите кандидати за президенти. Помолихме го да хвърли поглед на нашата политическа сцена и зад Океана. Да им постави диагнози, така да се каже.

- Д-р Найденов, как бихте коментирали от медицинска гледна точка кандидат-президентите ни?
- Че то има ли ги? Както казва проф. Вучков, да крият кандидатите толкова дълго време от българския народ - това е неуважение към него. Тандемът на ПФ и "Атака" няма никакви шансове. И как така, след като толкова време се плюха и ритаха по кокалчетата, изведнъж плеснаха с ръце и се прегърнаха.  Отляво - Корнелия Нинова. Дали си вярва, че ще предизвика предсрочни парламентарни избори, ще ги спечели, че дори и ще управлява? С просто око се вижда, че 125-годишната БСП е отдавна изчерпана и немощна. И с какви нови идеи ще увлече хората, след като Станишев я обезличи чрез братските прегръдки и целувки с Местан? Само с комсомолски призиви "Дайте да дадем!" - не става. Видяхме какви ги дроби БСП през нескончаемия "преход". Не мога да проумея и с какви очи Корнелия покани на разговори отцепниците-ренегати и предатели Първанов и Дончева? Та те плюха на партията, която ги е издигала за президент, за депутат, имала им е доверие. Аз не бих им подал ръка. И какво свежо ще влеят те в столетницата, освен безкрайните си властови егоистични амбиции?

- Как ще оцените ген. Радев?
- Като аматьор.  Той даде нелепо интервю в БТА. Първата му дума беше, че няма да отговаря на политически въпроси. Но нали ще влизаш в политиката? Декларира привързаност към "евроатлантическата ориентация". Ама нали външната политика на БСП е за приятелство с Русия, отпадане на санкциите и пр.? Червеният електорат винаги е бил предан на Русия и за излизане от НАТО или поне провеждане на референдум по въпроса. Ето я и политическата шизофрения и на тяхното ръководство. Една номинация като ген. Радев трябваше да бъде показвана и разработвана поне отпреди 6 месеца, а не чак сега. Вчера чух и постоянното присъствие по телевизиите и радиата Илияна Йотова, която напира да става вицепрезидент. Изтърси, без всякакъв свян, една огромна лъжа: че ген. Радев бил номинация не на Корнелия Нинова, а на много партийни структури - но не назова поне някои от тях.

Що се отнася до ГЕРБ, наистина е възмутително, че още не са издигнали своя човек. На Успение Богородично видяхме "самата" КриСталинка.  За какво бе дошла? Не каза и сричка. Явно ще ни я пробутат за президент.  И ако спечели, ще бъде като нищожеството Плевнелиев. Не вярвам Бойко да се кандидатира, защото президентският пост е кух, изпразнен от съдържание..

- Виждате ли Татяна Дончева начело на държавата?
-  В Древна Елада не са допускали ергените до Форума, защото те не са създали семейство, следователно нямат право да участват в управлението на страната. А това вече наистина е диагноза.

- И все пак най-сериозната „диагноза” на България?
- На фона на смешната президентска "кампания" никой не се интересува, че ние се стопяваме с главоломната скорост от 60 000 души годишно само по биологични причини. Освен това ежегодно страната напускат към 40 000 младежи, в преобладаващата си част - образовани. Изтича кръвта на България, и то - без война! Но този най-тревожен факт не безпокои нашите самовлюбени политици, вторачени само в парите и властта. Освен това те отдавна проявяват и някои от 7-те смъртни гряха, които папа Григорий Велики е обособил през 590 г.: гордост, завист, гняв, леност, алчност, лакомия, похот.

- Не казахте нищо за евентуалните кандидати от Реформаторския блок?
- Тези са ми най-смешни. Особено Зеленогорски, който много си е повярвал, че е държавник. Какво толкова мудрят и пресмятат - вече имат 7 номинации. Какви са тези "граждански квоти" и не знам още какво. Явно, там имат огромен дефицит на кадри. 

- А Слави?
- Той също е с диагнозата на  Дончева и попада в параграфа на забраната в Древна Елада. Отделно, дето наложи чалгата и цинизмите в предаванията си. Не му е работа да влиза в политиката, ще заприлича на Бареков. Циркът е хубаво изкуство, клоунадите - също, но не бива да се допускат в нея. Всяка жаба да си знае гьола.

Все пак, какъвто и да бъде бъдещият президент, поне няма да е като този смешко Плевнелиев, който раздели нацията на "умните и красивите" - и всички останали. Скара ни с нашата освободителка Русия. Как може да се зъбиш и заканваш на тази велика страна, разгромила всички нашественици - Наполеон, Хитлер и пр.? Още като встъпваше в длъжност, стана ясно колко е жалък, че чак жена му отказа да присъства. Е, жена ти не те иска, а народът - да?!

Цялата ни т. нар. политическа класа няма абсолютно никакво време да се спре върху някоя обаятелна фигура на интелектуалец, с име на почтен, честен, доблестен и родолюбив човек. Явно - тя отблъсква не само избирателите, но и всички почтени хора, подходящи за държавници и политици. Така тази "класа" се самоизолира и самовъзпроизвежда. Но от историята знаем как са се изродили напр. дубровнишките търговци, които, за да не губят богатствата си, се женели помежду си - братовчеди с братовчедки. Така е станало и с фараоните. Самооплождането обаче е присъщо на хермафродитите-охлюви…

- А как бихте коментирали от медицинска гледна точка кандидат-президентите на САЩ и на България?
- Това е трудно да се направи, без да им знам медицинските досиета. Но, от впечатленията ми от телевизиите, от това, което говорят и обещават, ще кажа следното. Хилари Клинтън има сатанинско излъчване, направо е страшна. Забележете жестокия безмилостен блясък в очите й. Още когато мъжът й беше кандидат, тя бе изтъкана от амбиции за власт, което значи – и за пари. Не би се спряла пред нищо. Свръхвластна и амбициозна, само че няма никакво интелектуално покритие, а това вече е сериозна диагноза. Тя не е и дипломат – втора диагноза. Защо забравихме какво каза по отношение на Путин: "Той трябва да сподели съдбата на Бин Ладен". Какво значи това? Че ще му изпрати командоси да го убият ли?! Без колебание би разпалила нови войни, включително и световна – третата й диагноза. Ужасявам се от перспективата да застане начело на най-могъщата страна. Все пак, това е 68-годишна жена, би трябвало да е по-прибрана и сдържана; отгоре на това е и майка, и баба. Не я ли е страх за техния живот, ако не цени чуждия?! Неприсъщо е на една майка и баба да бъде толкова войнствена и безкомпромисна. А животът - политически, социален и семеен, се крепи на взаимните компромиси. Разбира се, не мога да й сложа диагнозата „Луда”, но е тежък характеропат, изтъкан от свръхамбиции. Това предизвиква у хората напрежение и тягостност, а не нежност и доброта, присъщи на жените. Какво женствено има в един краен ястреб?  

- Тръмп за трети път си смени екипа. Какво Ви говори това?
- Че е неуравновесен. Видя, че губи, и в движение изхвърли старите си имиджмейкъри от каруцата. А той сам си е виновен за спада на рейтинга. Ето, вчера каза, че всички в САЩ щели да бъдат равни. Но преди месеци се канеше на всички мюсюлмани и мексиканци... Тръмп ми е по-симпатичен от ястреба Хилари, която бе заявила, че Путин трябвало да последва съдбата на... Обама. Но зад нея стои мощният военнопромишлен комплекс - и тя ще му се отблагодари с щедри покупки. Тръмп е доброжелателен към Русия. Така и трябва да бъде: двете велики сили да общуват помежду си не със закани и надпревара във въоръжаването, а чрез търговия и обмен на култура. Иначе ще пламне целият свят и животът ще изчезне завинаги от планетата Земя.

Нищо добро не чака света. Алчни и глупави хора го управляват. Същото се отнася и до Майка България.

Ако нашите и световните управници не си клекнат на задника и не заживеят мирно, в братски, със смирение - както ни повелява Библията, просто загиваме.

Но християнските ценности се изхвърлиха от употреба. Бог няма да ни го прости. Ако не се върнем към Него, ни чака нов Содом и Гомор. Какво друго заслужаваме с нашата неистова алчност и духовен и телесен разврат?  


Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА