Лидерът на СДС Божидар Лукарски определи проф. Велислав Минеков като неподходящ за кандидат за президент. Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски обаче изрази точно обратното мнение. Двамата говориха пред журналисти пред централата на СДС, където се събраха лидерите на формациите от Реформаторския блок. Те провеждат поредни консултации във връзка с номинациите на блока за президентските избори, предаде "Флагман".
Стана ясно, че остават за обсъждане четири имена – проф. Велислав Минеков (предложен от ДБГ), Трайчо Трайков и Гроздан Караджов (предложени от Гражданския съвет) и Съби Събев (предложен от БЗНС).

„От тези четири СДС не вижда в проф. Минеков като кандидат на Реформаторския блок”, каза Божидар Лукарски пред журналистите.

Той добави, че от вчера върви допитване сред симпатизантите на СДС по отношение на четирите номинации, а резултатите от него се очакват другата седмица.

„Въпросът към симпатизантите на СДС е: Кой от кандидатите, които са останали, виждат като най-успешна кандидатура за Реформаторския блок”, обясни Лукарски. 

Той добави по отношение на днешната лидерска среща в Реформаторския блок: „Не мисля, че днес ще има резултат, в който да съобщим крайно име. Ще видим, след като са минали заседанията на другите колеги, кои имена са неприемливи за всички останали и около кои кандидатури можем да се обединим и да постигнем консенсус.”

По-късно се появиха лидерите на ДБГ Меглена Кунева и Найден Зеленогорски. Те бяха лаконични. Кунева заяви: „Щом имаме решение, веднага ще го обявим. Важното е да вземем това решение обмислено, спокойно и с уважение към всички кандидати.”

Във връзка със становището на Лукарски, че кандидатурата на проф. Велислав Минеков е неподходяща, Зеленогорски отсече: „Напротив, много подходяща е. Бих казал, че е най-подходящата.”

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев от своя страна коментира, че ще продължи да настоява за общо явяване с ГЕРБ.
Зеленогорски обаче за пореден път отрече, че този вариант е възможен, с думите: „По този въпрос сме говорили много пъти.”